Restauraran el pont ceretà de Sant Martí

Guils de Cerdanya i Puigcerdà han pactat un projecte per assegurar-ne la conservació i recuperar l'entorn d'oci

30.03.2016 | 07:30
El pont medieval de Sant Martí d´Aravó.
El pont medieval de Sant Martí d´Aravó.

Els ajuntaments de Guils de Cerdanya i Puigcerdà han acordat portar a terme un projecte de restauració del pont de Sant Martí d'Aravó, al capdamunt del qual hi ha la divisió entre els dos termes municipals, per tal d'assegurar-ne la conservació. El pont de Sant Martí és un pont medieval fixat pels experts com un dels elements patrimonials relacionats amb la comunicació més importants de la comarca de la Cerdanya.
En els últims mesos, tècnics i polítics dels dos municipis ceretans han celebrat reunions per consensuar l'actuació, ja que cada consistori és propietari de mig pont. Així, el projecte comprèn dues vessants: d'una banda, reformar elements estructurals i de revestiment i, de l'altra, dignificar l'entorn per reimpulsar-lo com a zona d'oci per als veïns i visitants.
L'Ajuntament de Guils de Cerdanya, que lidera Valentí Tuset, ha exposat que les obres se centraran, doncs, en el reforçament de la base i de l'escullera del pont. També es netejarà la llera del riu Aravó, es recuperarà la font de Sant Martí i el safareig antic que hi ha a la zona. Valentí Tuset ha explicat que de moment no tenen el pressupost de l'actuació perquè estan a l'espera de tenir-ne la redacció completa del projecte.
Les obres, que han de començar en les pròximes setmanes, també inclouran una remodelació de la senyalització vertical de trànsit a la zona i la prohibició de circular-hi per als vehicles de més de 5.0000 quilos de tonatge, segons ha explicat l'Ajuntament de Guils de Cerdanya.
Els experts situen en l'època romana l'origen del pont de Sant Martí. Ho evidenciaria els carreus amb encoixinats que s'han trobat a les piles de la base. Aquest origen el vincularia a la Strata ceretana, el vial que unia Ruscino amb Ilerda. L'actual estructura, però, és gòtica i els arxius locals constaten reformes que s'hi van fer els anys 1324 i 1328. Els historiadors apunten que és el millor exemple de pont medieval de la Cerdanya, amb forma d'esquena d'ase i amb dos ulls de diferent mida i arc de mig punt. Les parets són fetes de còdols i pedra desgastada.
Des de l'edat mitjana, el pont va compartir espai sobre el riu Aravó amb diversos molins, ferreries i fàbriques de filats. Demostra el seu punt estratègic el fet que en diverses èpoques s'hi va arribar a cobrar peatges per passar-hi.
El poble de Sant Martí d'Aravó ja apareix documentat el 982 com a Villa Araionedo, amb l'edificació d'una ermita dedicada a Sant Martí.
Tant els veïns de Puigcerdà com els de Guils utilitzen molt el pont de Sant Martí, el pas pel qual està regulat per l'únic semàfor en funcionament.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Uns 50 equips de ciclistes participaran en l´Oncobike

Uns 50 equips de ciclistes participaran en l´Oncobike

El repte esportiu de l'Oncolliga a la Vall de Llémena recaptarà uns 25.000 euros contra el càncer

La Generalitat admet una sol·licitud per buscar or i plata al Ripollès

La Generalitat admet una sol·licitud per buscar or i plata al Ripollès

El Ripollès va tenir una gran activitat minera en ferro, coure i plata durant la primera meitat...

Sis menors i 261 dones tenen protecció policial per casos de violència domèstica

Sis menors i 261 dones tenen protecció policial per casos de violència domèstica

Els jutjats han dictat 91 ordres d'allunyament i 68 prohibicions de comunicació a maltractadors...

Els alumnes gironins amb el menjador gratuït baixen un 19%

Els alumnes gironins amb el menjador gratuït baixen un 19%

En canvi, els estudiants de la demarcació que reben un ajut del 50% per a aquest servei pugen un...

Un vedell refugiat al santuari Gaia es retroba amb la seva mare

Un vedell refugiat al santuari Gaia es retroba amb la seva mare

Una campanya a la xarxa permet que els dos animals tornin a estar junts després de tres mesos...

Enllaços recomanats: Premis cinema