La Biblioteca de Ripoll necessita 300.000 euros en obres

Les deficiències les va detectar l'alcalde durant una visita per valorar els despreniments de la seu

01.04.2016 | 00:00

Tot just fa dues setmanes, publicistes de l'empresa Audi van utilitzar les façanes de la Biblioteca Comarcal Lambert Mata per fotografiar-hi diversos models de l'A4. Qui més qui menys podia pensar en l'excel·lència d'un equipament que es va estrenar la vigília de Sant Jordi de 2009, ara fa set anys. En el ple municipal de dimarts passat totes les perspectives van ensorrar-se de nou. El regidor d'Obres, Serveis i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Ripoll, Joaquim Colomer, va qualificar de «greu» l'estat de la façana exterior d'un equipament que va costar més de tres milions d'euros, el doble de la xifra que s'havia previst en un inici.
Les deficiències les va localitzar el mateix Joaquim Colomer durant una visita per valorar uns despreniments que hi ha des de fa mesos a la paret de l'edifici que coincideix amb el pati de l'escola Salesiana. Inicialment es creia que els cops de pilota que rebien les plaques que conformen la paret eren els culpables dels despreniments. Des del mateix pati Colomer va veure que altres peces que no reben les pilotades perquè estan allunyades d'aquesta zona també tenen fissures, per problemes amb el collat dels cargols. Després de desmuntar una de les plaques es va arribar a la conclusió que no s'havia estat escrupolós amb les especificitats tècniques a l'hora de fixar-hi les peces, que estan muntades directament sobre el suport metàl·lic, ni amb els muntants, que tenen la meitat de gruix que la mida necessària. El regidor considera que aquestes deficiències van produir-se «per abaratir despeses» en una obra que ja havia incrementat considerablement el seu preu inicial.
Els de la façana no són els únics problemes de la Biblioteca Comarcal segons Colomer. El lluernari de la teulada que ofereix una franquícia de llum natural va quedar malmès amb una pedregada. Les teules asfàltiques i el sentit de les finestres provoquen que l'aigua no s'expulsi fora de la façana, amb les oxidacions que això suposa. A més considera que els vidres no són els que preveia el projecte, amb un gruix molt inferior en el muntant d'alumini. Tampoc creu apropiat que els tubs de condensació d'aire condicionat passin per dins de la cambra que acull el Fons Mata, on es guarden llibres antics que requereixen una climatització adient.
Per tot plegat Colomer considera que tenen sobre la taula «un problema important», que pot suposar fins a 300.000 euros de despesa. En aquest preu s'hi inclou la renovació de tota la façana. En cas que s'acabi realitzant, se solventaria també la problemàtica del laminat de la planta baixa. L'Ajuntament està fent un estudi acurat de la infraestructura, per saber quina xifra pot cobrir la garantia de l'obra.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema