La Fundació Tutelar de les comarques gironines atén actualment 730 persones. Es tracta de gairebé un 14% més que el 2013 (88 casos més), ja que llavors l'entitat assumia 642 persones. Prop de la meitat dels casos de l'any 2016 (un 47,26%) són per malaltia mental, un 25,89% per discapacitat intel·lectual i un 20,55% per deteriorament cognitiu. La resta de diagnòstics de les persones ateses són per trastorn de conducta (un 4,93%), altres motius (un 0,68%), raons desconegudes (un 0,41%), toxicomania (un 0,14%) i enolisme (un altre 0,14%).

Dels 730 càrrecs actuals, 416 són tuteles, 239 curateles, 33 defenses judicials, 28 càrrecs provisionals, dues administracions patrimonials, cinc de poder notarial i set assistències. Pel que fa al percentatge de noves persones que l'entitat ha assumit per setmana, el 2015 ha estat de 2,05 casos setmanals. "Cada cas nou és una gran feina", va destacar el director de la Fundació Tutelar, Josep Maria Solé, que va afegir: "Això suposa un estrès per als equips". L'entitat, que aquest any arriba al seu catorzè exercici d'activitat, disposa d'una estructura professional de 60 persones, de les quals gairebé un 70% treballen per les necessitats de les persones.

El president de la Fundació Tutelar, Pere Cornellà, va subratllar que s'ha reduït l'edat de les persones ateses, ja que s'ha millorat la seva autonomia. "Ha funcionat bé la feina que s'ha fet des de l'entitat", va remarcar Solé, que va explicar que "ara s'anticipa la intervenció al voltant de la vida de les persones". Pel que fa a les baixes de l'organització, la majoria són per defunció, tot i que també n'hi ha per un canvi de l'entitat que gestiona els casos o per mobilitat.

Actualment, la Fundació Tutelar és l'organització tutelar de Catalunya -de la setantena existents- que assumeix un major nombre de persones protegides. "No rebutgem cap cas", va recordar ahir Solé, que va detallar que l'entitat pot atendre noves persones perquè garanteix el servei a través del finançament que rep, principalment, del conveni amb el Departament d'Afers Socials de la Generalitat.

Més enllà de Girona

Malgrat que el nom de l'entitat és la Fundació Tutelar de les comarques gironines, l'organització arriba més enllà de la demarcació de Girona. Tot i això, la majoria de casos atesos procedeixen de les comarques gironines. Un 37,12% de les persones són del Gironès, un 20,96% de la Selva, un 13,01% del Baix Empordà, un 8,22% de la Garrotxa, un 7,53% de l'Alt Empordà, un 6,99% del Pla de l'Estany, un 1,51% del Ripollès i un 0,68% de la Cerdanya. Pel que fa a la procedència de la resta de casos, són de les comarques del Maresme, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Vallès Oriental i Occidental, el Tarragonès, l'Alt Camp, l'Alta Ribagorça i la Segarra.

En paral·lel, el director general de la Fundació Tutelar va avançar ahir que l'entitat està treballant en l'elaboració d'un estudi del retorn social de la inversió. "Tenim la percepció que som útils i volem mesurar l'impacte de la nostra organització", que és sense ànim de lucre, va destacar Solé. "No sabem quin serà el resultat", va dir Solé, que va afegir: "Estem convençuts que la nostra feina té sentit i volem demostrar-ho". També va subratllar que l'organització està preparant projectes internacionals, que preveu impulsar amb el suport de la Comissió Europea, malgrat que -de moment- no va concretar de què es tracta.

"Experiència important"

El president de la Fundació Tutelar va assegurar ahir que "l'experiència és important". "L'entitat està molt preparada i té un equip humà extraordinari", va afirmar Cornellà, que va posar de manifest l'estil de l'organització a l'hora d'enfocar el càrrec tutelar. "No només en la seguretat i l'entorn, sinó en el fet que es pugui exercir la plenitud dels drets de les persones", va concloure Cornellà.