Un jove ciclista de 20 anys, que vivia a Porqueres, va morir ahir al matí mentre participava en la 8a marxa cicloturista Les Gogues, organitzada pel Club Ciclista Banyoles. Els Mossos d'Esquadra van informar que els fets van tenir lloc pels volts d'un quart de nou del matí davant del número 7 de la GIP-5121, al punt quilomètric 8,3, al centre d'Esponellà. Segons sembla, la víctima es va desequilibrar mentre intentava avançar uns altres companys i va caure de la bicicleta, amb la mala sort que va picar de cap contra una jardinera massissa. A causa de l'impacte, el jove va patir un traumatisme cranioencefàlic.

Els tràgics fets van tenir lloc a un quart de nou del matí davant la casa número 7 situada a la carretera GIP-5121 del municipi d'Esponellà, concretament al punt quilomètric 8,3.

La víctima, tal com va indicar el Club Natació Banyoles a través d'un comunicat a la seva pàgina web, és Jakub Chara, un jove originari de Polònia, però que feia temps que vivia al Pla de l'Estany. Segons fonts de l'organització tot apunta que el ciclista estava intentant avançar uns companys ciclistes quan, de sobte, i per causes que es desconeixen, va perdre l'equilibri i va caure de cap contra una de les diverses jardineres de pedra massissa que hi havia a l'entrada de la casa. La Carme, la propietària de l'immoble, que no va voler explicar els fets davant de les càmeres dels periodistes , va detallar que havia sentit el xoc a primera hora del matí, quan feia poc que s'havia aixecat del llit.

"El noi cridava i, de sobte, s'ha fet un silenci. Anaven ràpid perquè en aquest indret fa baixada i fàcilment agafes velocitat" va comentar la propietària de la casa. Des del primer moment, els companys de la víctima van alertar els serveis mèdics, en veure que es tractava d'un accident molt greu. La víctima, segons el diagnòstic mèdic, va patir un traumatisme cranioencefàlic.

El casc, ben cordat

L'organització va explicar que el ciclista anava ben equipat amb el casc cordat. Segons va explicar el Club Natació Banyoles Jakub Chara era un experimentat i prometedor esportista. Va quedar 3r en la mitja marató de Banyoles l'any passat i també va ser medalla de bronze en la duatló de Vic de la setmana passada. De fet, fonts del club el situaven com un dels triatletes amb més projecció de l'entitat.

Fins al lloc dels fets es va desplaçar l'equip sanitari de la prova esportiva, una ambulància del Servei d'Emergències Mèdiques i fins i tot un helicòpter del mateix servei d'emergències, que es va col·locar en una zona plana, a pocs metres d'on va succeir l'accident mortal. Els equips de rescat van intentar la reanimació durant més de mitja hora però malauradament no van poder fer res per salvar-li la vida i només van poder certificar la seva mort, poc després de donar per inútils els intents de reanimació.

El jove, amb pares estrangers provinents de Polònia, estava molt vinculat al món de l'esport de la comarca del Pla de l'Estany. Lligat al Club de Natació de Banyoles, era un triatleta que practicava molts esports. L'organització de l'esdeveniment es va posar en contacte amb l'alcalde i regidors de Banyoles per informar dels fets i també es van posar a disposició dels familiars de la víctima. "Els seus companys estan molt afectats. És una fatalitat" va explicar un dels portaveus del Club Ciclista de Banyoles.

Accident inèdit

Des del Club Ciclista Banyoles van lamentar consternats els fets i van expressar el seu condol a la família i amics del jove. Arran del tràgic succés, els organitzadors de la prova esportiva van decidir anul·lar l'entrega de premis i l'espectacle musical que s'havia previst al final de la marxa.

Tal com van assenyalar des del Club Ciclista de Banyoles, aquest és el primer cop en vuit anys que es fa aquesta prova esportiva que succeeix un accident d'aquestes característiques.

La marxa travessa la comarca del Pla de l'Estany i té dos recorreguts diferents, un d'uns 90 quilòmetres i un altre de 150 quilòmetres. Els participants, més de 350 segons xifres de l'organització, havien sortien de Banyoles i havien de retornar a la capital del Pla de l'Estany tot fent un recorregut circular.