Banyoles pacta amb Mémora quatre paquets d´enterrament a preu tancat

La mesura vol ajudar les famílies a calcular bé el cost ja que el preu mitjà durant el 2015 ha estat de 4.450 euros

02.05.2016 | 12:07

L'Ajuntament de Banyoles ha pactat amb l'empresa Mémora quatre paquets d'enterrament a preu tancat, que oscil·len entre els 1.920 euros el més senzill fins als 4.352 euros el més complert (preus amb IVA inclòs). L'objectiu d'aquesta mesura és donar una eina més a les famílies i ajudar-les a calcular bé què es poden gastar. A banda d'aquests paquets, els ciutadans poden seguir escollint per separat entre les diferents opcions del catàleg de Mémora. "Es tracta de facilitar la feina a les famílies perquè en un moment de dolor no vagin dient que sí a tot", ha declarat l'alcalde, Miquel Noguer. L'ajuntament ha negociat aquesta mesura perquè ha rebut algunes queixes que els preus eres excessius. Durant el 2015 es van enterrar 191 persones a la ciutat i el preu mitjà va ser de 4..450 euros. Banyoles se suma a una iniciativa similar que la setmana passada va presentar Girona.

L'empresa Mémora presta en solitari els serveis funeraris al Pla de l'Estany i disposa d'un tanatori privat a Banyoles des del 2007. Fins ara, els ciutadans que volien enterrar algun familiar o amic havien de contractar per separat tots els elements necessaris per a l'enterrament i escollir, per exemple, el tipus fèretre, les flors, les esqueles al diari, la sala de vetlla o el trasllat al cementiri.

L'elecció s'ha de fer entre les diferents opcions que té el catàleg de l'empresa poques hores després de la mort de la persona. Això fa, segons l'alcalde, que "enmig d'una situació de dolor" hi hagi moltes famílies que no calculin bé què es volen o es poden gastar i, al final, veuen com la factura s'incrementa per sobre de les seves possibilitats.

El 2015 hi va haver a la ciutat 191 enterraments, tres dels quals els va pagar la companyia perquè eren de persones sense recursos (així ho acreditava un informe de Serveis Socials). El preu mitjà dels 188 enterraments va ser de 4.450 euros.

L'alcalde, Miquel Noguer, s'ha reunit amb els responsables de Mémora per poder trobar una alternativa que permeti als ciutadans ajustar millor què els costarà l'enterrament. Segons ha explicat Noguer, el tanatori de Banyoles ja ofereix des de fa poques setmanes l'opció d'escollir entre quatre paquets a preu tancat. El primer i més senzill és l'anomenat Servei Social, que costa 1.920 euros, seguit d'un paquet de Servei Bàsic que ascendeix fins als 2.564 euros. Seguidament, hi ha el Servei Complet que costa 3.926 euros i, per últim, el Servei Complet amb incineració que puja a 4.352 euros.

L'alcalde ha remarcat que els ciutadans poden seguir escollint per separat els elements de l'enterrament però ha destaca que, per posar-los-ho fàcil i ajustar els preus, ara també poden escollir entre aquestes quatre opcions. "Són preus tancats amb IVA i, per tant, es tracta de posar-ho fàcil a la gent que en un moment de dolor acaba dient que sí a tot", ha remarcat.

Actualització de l'ordenança

El ple de març va aprovar l'actualització de l'ordenança dels serveis funeraris, que era de 1998. Segons ha remarcat Noguer, calia posar-la al dia per adaptar-la a la directiva europea que permet la lliure concurrència en aquest sector. Fins ara, Mémora era l'única empresa que prestava el servei a Banyoles però, un cop l'ordenança estigui aprovada definitivament, altres empreses es podran presentar per donar aquest servei a la comarca.

"Després de Manresa som el segon municipi de Catalunya que aplica aquesta nova ordenança", ha destacat Noguer. Va ser justament en el ple de debat d'aquesta ordenança que l'oposició va criticar que els preus dels enterraments a Banyoles eren cars. Noguer, en canvi, assenyala que no havia rebut cap queixa sobre el servei i que les queixes sobre el preu les podia comptar amb els dits d'una mà. No obstant això, ha assenyalat que van tancar l'acord en la reunió anual que fa amb totes les empreses privades que presten serveis a la ciutat.

Preus tancats també a Girona

L'Ajuntament de Girona va presentar també la setmana passada una iniciativa en aquest sentit. En aquest cas, Mémora pacta un servei bàsic a 1.596 euros (sense IVA). Des de l'ajuntament sostenen que aquest preu és un 32% més barat que si s'escullen per separat els mateixos elements que incorpora aquest paquet. Girona està treballant per actualitzar l'ordenança de serveis funeraris i l'objectiu és dur-la al ple de juny.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Com si els pares passessin llista a classe
Com si els pares passessin llista a classe

Com si els pares passessin llista a classe

Una empresa gironina desenvolupa una APP que facilita la gestió de dades als docents i l'accés a...

Propotes d´oci i culturals per aquesta tarda a les comarques gironines

Propotes d´oci i culturals per aquesta tarda a les comarques gironines

Conferències, presentacions de llibres, estrenes d'exposicions i teatre

El canvi climàtic tornarà més vulnerables els ports de la Costa Brava

El canvi climàtic tornarà més vulnerables els ports de la Costa Brava

Un estudi de la UPC analitza l'impacte de la pujada del nivell del mar a les zones portuàries

López de Lerma passa comptes

López de Lerma passa comptes

El polític gironí Josep López de Lerma acaba de publicar el llibre "Cuando pintábamos algo en...

El retrocés de les fagedes, efecte visible del canvi climàtic

El retrocés de les fagedes, efecte visible del canvi climàtic

Aquestes espècies són una de les més castigades a Girona, juntament amb el tritó del Montseny

El nou gerent de l´hospital comarcal d´Olot cobra 100.000 euros bruts anuals

El nou gerent de l´hospital comarcal d´Olot cobra 100.000 euros bruts anuals

La CUP protesta pel salari i en canvi el Patronat de l'Hospital indica que és just i comparable al...

Enllaços recomanats: Premis cinema