La Fundació Talibés, amb seu al Pla de l'Estany, treballa des de fa nou anys en projectes de cooperació al Senegal. En especial, realitza accions per ajudar infants i adolescents d'aquest país africà i així millorar la seva formació, inserció social i laboral.

Des de fa temps s'ha focalitzat en un un greu problema que succeeix al Senegal i que afecta més de 50.000 nens: els talibés, els anomenats "nens esclaus". Es tracta d'infants d'entre 4 i 14 anys que han caigut en l'esclavatge i es dediquen a la mendicitat. Des de fa sis anys gestionen un orfenat amb 152 nens talibé a Kaolack i ara han arrencat un nou projecte, la construcció d'una biblioteca al delta del Sine-Saloum.

La iniciativa compta amb el suport de la Universitat de Girona i la Universitat Politècnica de Barcelona, que han col·laborat a idear els dissenys. Les obres arrencaran el proper 1 d'octubre. A més, la biblioteca comptarà amb un servei mòbil -un cavall i un carro- que repartirà llibres entre els 8.500 infants que viuen en aquesta zona rural. La Casa de la Generalitat a Perpinyà i altres administracions de la regió de Migdia-Pirineus els han ajudat a recopilar els llibres que oferiran.

Els talibés són infants d'entre 4 i 14 anys que han estat lliurats pels seus pares -generalment agricultors sense recursos- als marabús, els mestres de les escoles alcoràniques. Molts mestres, però, han vist que poden aconseguir més beneficis si els nens demanen almoina pels carrers. Uns diners que, posteriorment, han d'entregar als mestres. D'aquesta manera, els nens, a la pràctica, es converteixen en gairebé esclaus.