L'Ajuntament de Banyoles ha pactat amb l'empresa Mémora quatre paquets d'enterrament a preu tancat, que oscil·len entre els 1.920 euros el més senzill fins als 4.352 euros el més complet (preus amb IVA inclòs). L'objectiu d'aquesta mesura és donar una eina més a les famílies i ajudar-les a calcular bé què es poden gastar.

A banda d'aquests paquets, els ciutadans poden seguir escollint per separat entre les diferents opcions del catàleg de Mémora. «Es tracta de facilitar la feina a les famílies perquè en un moment de dolor no vagin dient que sí a tot», ha declarat l'alcalde, Miquel Noguer.

L'Ajuntament ha negociat aquesta mesura perquè ha rebut algunes queixes que els preus eres excessius. Durant el 2015 es van enterrar 191 persones a la ciutat i el preu mitjà va ser de 4.450 euros. Banyoles se suma a una iniciativa similar que la setmana passada va presentar Girona.

L'empresa Mémora presta en solitari els serveis funeraris al Pla de l'Estany i disposa d'un tanatori privat a Banyoles des del 2007. Fins ara, els ciutadans que volien enterrar algun familiar o amic havien de contractar per separat tots els elements necessaris per a l'enterrament i escollir, per exemple, el tipus fèretre, les flors, les esqueles al diari, la sala de vetlla o el trasllat al cementiri.

L'elecció s'ha de fer entre les diferents opcions que té el catàleg de l'empresa poques hores després de la mort de la persona. Això fa, segons l'alcalde, que «enmig d'una situació de dolor» hi hagi moltes famílies que no calculin bé què es volen o es poden gastar i, al final, veuen com la factura s'incrementa per sobre de les seves possibilitats.

El 2015 hi va haver a la ciutat 191 enterraments, tres dels quals els va pagar la companyia perquè eren de persones sense recursos (així ho acreditava un informe de Serveis Socials). El preu mitjà dels 188 enterraments va ser de 4.450 euros. L'alcalde, Miquel Noguer, s'ha reunit amb els responsables de Mémora per poder trobar una alternativa que permeti als ciutadans ajustar millor què els costarà l'enterrament.

Segons ha explicat Noguer, el tanatori de Banyoles ja ofereix des de fa poques setmanes l'opció d'escollir entre quatre paquets a preu tancat. El primer i més senzill és l'anomenat Servei Social, que costa 1.920 euros, seguit d'un paquet de Servei Bàsic que ascendeix fins als 2.564 euros. Seguidament, hi ha el Servei Complet, que costa 3.926 euros i, per últim, el Servei Complet amb incineració, que puja a 4.352 euros.