L'Institut d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (Idiap Jordi Gol) i l'Institut Català de la Salut (ICS) han becat tres projectes de recerca desenvolupats per l'atenció primària gironina. En el marc dels actes de celebració del 20è aniversari de l'Idiap, s'han reconegut les investigacions que duen a terme tres equips d'atenció primària de Figueres, Sils i Banyoles.

Es tracta, per una banda, d'un estudi sobre la detecció i el maneig de la malaltia renal crònica, liderat per la metgessa Margarita Matas, de l'EAP Figueres; per l'altra, una recerca sobre l'efectivitat de les estatines en pacients diabètics del Grup d'Investigació en Salut Vascular, que és la tesi doctoral del doctor Eli León de Sils, i un tercer ajut ha estat concedit a la infermera Mar Serrat, de l'EAP Banyoles, per a l'impuls d'estratègies de recerca a l'atenció primària (mitjançant la intensificació d'investigadors) sobre l'epidemiologia de les malalties cardiovasculars i els seus factors de risc.

En el cas de la malaltia renal crònica (MRC), l'equip que lidera Matas a Figueres està duent a terme un estudi per avaluar les característiques del diagnòstic i tractament que fan els equips d'atenció primària de l'ICS de tot Catalunya en relació a aquesta patologia. Un cop identificats els pacients ben diagnosticats durant un període de temps, se'ls fa un acurat seguiment durant els dotze mesos següents per analitzar-ne l'evolució. L'ajuda rebuda per a aquest projecte consisteix en l'obtenció de dades d'una mostra representativa de prop de 9.000 persones de centres d'atenció primària de l'ICS, de les quals es podran estudiar les històries clíniques.

En segon lloc, en el projecte becat de l'EAP Sils, León està analitzant l'eficàcia del tractament amb estatines en els pacients amb diabetis tipus 2, sense antecedents de malaltia cardiovascular. Està més que provada l'eficàcia d'aquest fàrmac que redueix els nivells de colesterol en pacients amb episodis d'afectació cardiovascular, però encara hi ha controvèrsia sobre la seva efectivitat en la prevenció primària en els pacients amb un risc baix d'afectacions coronàries.

Finalment, l'ajut rebut per la infermera Mar Serrat se centra a donar suport a diferents projectes en l'estudi dels factors de risc de la malaltia cardiovascular asimptomàtica, i el paper que la detecció primerenca d'aquesta pot tenir en la predicció i la prevenció. Un element més que ha de servir per a aquest estudi és el doctorat que Serrat desenvolupa en biologia molecular, biomedicina i salut per la Universitat de Girona, que està centrat en la hipertensió arterial. En aquest cas, la beca servirà per intensificar la jornada laboral dedicada a la recerca.