L'Idiap beca tres projectes de recerca de l'atenció primària de l'ICS a Girona

04.05.2016 | 07:22

L'Institut d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (Idiap Jordi Gol) i l'Institut Català de la Salut (ICS) han becat tres projectes de recerca desenvolupats per professionals de l'atenció primària gironina. En el marc dels actes de celebració del vintè aniversari de l'Idiap, s'han reconegut estudis que es duen a terme a Figueres, Sils i Banyoles. Es tracta, per una banda, d'un estudi sobre la malaltia renal crònica, liderat per la metgessa Margarita Matas, de l'EAP Figueres; una recerca sobre l'efectivitat de les estatines en diabètics del Grup d'Investigació en Salut Vascular, que és la tesi doctoral del doctor Eli León de Sils, i un tercer ajut ha estat concedit a la infermera Mar Serrat, de Banyoles, per a l'impuls d'estratègies de recerca a l'atenció primària sobre l'epidemiologia de les malalties cardiovasculars i els seus factors de risc.
En el cas de la malaltia renal crònica, l'equip que lidera Matas fa un estudi per avaluar les característiques del diagnòstic i tractament que fan els equips d'atenció primària de l'ICS de tot Catalunya. Un cop identificats els pacients ben diagnosticats durant un període de temps, se'ls fa un seguiment durant l'any següent per analitzar-ne l'evolució. L'ajuda rebuda consisteix en l'obtenció de dades d'una mostra representativa de prop de 9.000 persones de centres d'atenció primària de l'ICS, de les quals es podran estudiar les històries clíniques.
Pel que fa al projecte de l'EAP de Sils, León està analitza l'eficàcia del  tractament amb estatines en els pacients amb diabetis tipus 2 sense antecedents de malaltia cardiovascular. L'eficàcia d'aquest fàrmac que redueix els nivells de colesterol en pacients amb episodis d'afectació cardiovascular està demostrada, però encara hi ha controvèrsia sobre la seva efectivitat en la prevenció primària en els pacients amb un risc baix d'afectacions coronàries.
L'ajut rebut per Serrat se centra a donar suport a projectes en l'estudi dels factors de risc de la malaltia cardiovascular asimptomàtica, i el paper que la detecció primerenca pot tenir en la predicció i la prevenció. Un element més que ha de servir per a l'estudi és el doctorat que Serrat desenvolupa en biologia molecular, biomedicina i salut per la Universitat de Girona, centrat en la hipertensió arterial. La beca permetrà intensificar la jornada laboral dedicada a la recerca.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Jordi Viñas, alcalde de Salt.
Salt vol crear una taxa pels habitatges buits o desocupats

Salt vol crear una taxa pels habitatges buits o desocupats

Aquesta és una de les propostes que presentarà l'equip de govern en el ple d'avui sobre les...

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Un cop realitzat el concurs de collita de bolets, el municipi d'Albanyà va celebrar ahir la Fira...

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Narcís Bardalet, els advocats i Josep Peñuelas, els guardonats

Tornar a la Garrotxa per viure i treballar

Tornar a la Garrotxa per viure i treballar

En els períodes crus de la crisi van haver d'emigrar i ara els joves han respost a la crida de...

L´Estat denunciarà els ajuntaments gironins que van obrir el 12-O

L´Estat denunciarà els ajuntaments gironins que van obrir el 12-O

Els consistoris que van treballar el dia de la Hispanitat disposen de 20 dies hàbils per enviar la...

L´ecologia com a eina per canviar-ho tot

L´ecologia com a eina per canviar-ho tot

L'Agenda Llatinoamericana del 2017 reivindica una nova mentalitat per acabar amb la desigualtat i...

Enllaços recomanats: Premis cinema