Moviments socials de Girona faran sentir la seva veu aquest dissabte, 7 de maig, amb una manifestació que sortirà de la plaça Independència a les 11 del matí per exigir canvis en les polítiques de migració i refugi de la Unió Europa. La Plataforma Girona Acull, creada per donar suport a les persones refugiades, ha fet una crida als gironins perquè surtin al carrer amb ells i donin suport a les seves demandes.

La presentació de la manifestació ha anat a càrrec d'un portaveu d'aquesta plataforma, Sebas Parra, acompanyat d'un integrant de l'associació RefuGIs, Edu Rodríguez, i de l'Associació Acció Logística i Solidària- Erec, Yago Abad. L'acte també ha comptat amb el suport del grup de Voluntàries del Gironès.

Rodríguez i Abad han transmès les males condicions de vida al camp de refugiats d'Idomeni, a la frontera de Grècia amb Macedònia, i han denunciat la manca de recursos i de suport de les grans organitzacions; alhora que han destacat la feina de voluntaris i associacions petites. El membre de RefuGIs ha explicat les seves línies principals de treball: abans del viatge, van recollir material i roba que hi van enviar en un contenidor; també van promoure una campanya de micromecenatge amb la qual van reunir prop de 5.000 euros, també destinats a la zona; i ara, creen «ponts amb les persones que volen anar a Idomeni» -ha explicat Edu Rodríguez. Ell mateix ha alertat que el 40% de les persones que viuen en aquest camp són infants i ha posat l'accent en altres necessitats, més enllà de les bàsiques per a la subsistència, com ara l'educació. Per aquest motiu, RefuGIs s'ha centrat en un projecte educatiu amb una escola local, Idomeni Cultural Centre.

Per la seva banda, Yago Abad, bomber de professió i membre d'una organització creada per donar resposta a situacions d'emergència, ha explicat que la manca de finançament els va obligar a abandonar la seva tasca a l'illa de Lesbos, pel que ara s'han concentrat en Idomeni. Abad ha denunciat especialment la voluntat del govern de Grècia de suprimir aquest espai per derivar les persones que hi viuen a «camps militaritzats», un fet que ha criticat que succeeixi al segle XXI.

En nom de Girona Acull, Sebas Parra ha cridat la ciutadania a «dir prou» i expressar públicament el rebuig a les polítiques europees actuals. L'objectiu de la manifestació de dissabte és «sensibilitzar i convèncer», ha explicat Parra, qui també ha apuntat que la seva intenció és no interferir en la jornada inaugural de Temps de Flors. D'altra banda, la Plataforma Girona Acull manté les casserolades reivindicatives dels dilluns.