La pressió política i social dels últims anys contra els desnonaments ha frenat l'augment de persones amb problemes hipotecaris que recorren al Servei de Suport en deutes familiars de Càritas, que l'últim any ha atès 80 gironins menys -ha passat de tenir 404 usuaris el 2014 a 325, el 2015. Aquest descens pren una dimensió major si es té en compte el conjunt de la família de cada usuari perquè, llavors, la reducció és de 429 persones.

Des de Càritas Diocesana de Girona atribueixen aquest canvi de tendència al rebuig manifest de la societat als desnonaments de famílies sense prou recursos econòmics per pagar l'habitatge, però també a l'acció política que s'ha dut a terme en relació amb les entitats bancàries.

Després de tancar el balanç de 2015, l'entitat humanitària del Bisbat de Girona ha contrastat la frenada actual de persones que recorren als seus serveis d'ajuda a famílies endeutades amb la línia ascendent que se seguia els anys 2011 o 2012. En aquells moments, el director de Càritas a Girona, Ramon Barnera, va explicar en una entrevista a aquest diari que l'endeutament de persones a l'atur els va obligar a modificar un servei que, inicialment, s'havia creat per assessorar en la contractació d'hipoteques. Al cap d'un temps, el canvi del context socioeconòmic i, per tant, de les necessitats els va portar a reorientar el programa cap a la intermediació i l'assessorament per renegociar els deutes contrets amb els bancs.

El problema continua vigent, però Càritas Diocesana de Girona ha detectat una frenada de la seva activitat en aquest àmbit que atribueix, fonamentalment, a la sensibilització pública i a la creació de serveis independents als ajuntaments. Aquests últims guien i assessoren els afectats per deutes relacionats amb l'habitatge.

En l'actualitat, Càritas ofereix el Servei de Suport en deutes familiars a 14 municipis gironins, el mateix nombre que el 2014. El 2015, l'entitat hi va atendre 325 persones; l'activitat va repercutir en 826 si es té en compte totes les que formen part del nucli familiar de cada usuari. En canvi, tan sols un any abans n'havia atès 405 -i beneficiat 1.255 ciutadans. Els destinataris d'aquest programa són gironins amb problemes de deutes personals, sobretot hipotecaris.

Més lloguer social

D'altra banda, el projecte de lloguer social de Càritas de Girona sí que va incrementar el volum d'atesos durant l'any passat. En aquest cas, es tracta d'oferir habitatges per sota del preu de mercat a famílies amb dificultats econòmiques que, per la seva banda, es comprometen a participar en programes pensats per millorar la seva situació. El 2015, Càritas va gestionar 4 pisos de lloguer socials que van ajudar 15 persones a Bonmatí, Figueres, Girona i Sant Antoni de Calonge; aquests dos municipis eren els únics on tenien un habitatge el 2014, quan el programa va beneficiar 10 gironins.

Els pisos d'acollida temporal per a persones que pateixen una precarietat econòmica extrema -especialment dones amb fills- completen l'oferta de Càritas en matèria d'habitatge. El nombre d'usuaris d'aquest programa també va créixer l'any passat, quan 28 dones amb un total de 30 menors al seu càrrec van viure en pisos situats a Figueres, Girona i Salt; el 2014 -encara sense la implantació del projecte a la capital de l'Alt Empordà-, van ser 22 dones amb 23 menors.