Fa un mes, Demòcrates de Catalunya va constituir el comitè regional del partit a les comarques gironines. Un dels portaveus d'aquest comitè és Dani Planàs (d'Olot), que comparteix la responsabilitat amb Mercè Garcia (de Girona) i Miquel Rovira (de Ripoll).

Quina és la diferència entre Demòcrates i Unió, més enllà de la qüestió independentista?

Demòcrates és un partit nou en el qual hi ha democristians però el corpus ideològic ha superat la democràcia cristiana clàssica. Fer de lobby de segons quines elits no és el nostre objectiu i fer reunions al Palace tampoc. És un partit participatiu i horitzontal perquè tots els òrgans de coordinació, que no de govern, són col·legiats. No tenim presidents, sinó portaveus. I no repartim càrrecs, sinó responsabilitats.

Demòcrates neix per ser una quota de poder?

No. No serà Unió 2.0 ni CiU 2.0. Per exemple, sense anar més lluny, les negociacions que hem tingut els últims dies per veure si anàvem en coalició amb Convergència, Reagrupament, Solidaritat i MES han anat precisament de no posar les quotes per davant. L'oferta negociadora de CDC ha estat honesta i generosa, però nosaltres hem prioritzat què fem i com ho fem. No si tenim o no un diputat. Per tant, les quotes i les cadires no són les nostres preocupacions. La preocupació és que a les properes eleccions constituents entri una nova manera de fer les coses i constituïm l'Estat independent, que és el que volem.

Es preveu que les relacions amb Convergència siguin tenses?

No són tenses ni han de ser-ho. Som prou adults per saber que som dos projectes polítics diferenciats que tenim qüestions en comú, com ara diversos grups municipals repartits per la demarcació. Representem una part de la societat semblant o fronterera i ens continuarem entenent en ajuntaments, com els de Girona i Olot. Però hi ha dos missatges, que en algunes coses seran similars i en altres seran radicalment diferents. La discrepància ideològica i intel·lectual enriqueix projectes.

Creu que les diferències de les darreres setmanes entre CDC i Demòcrates als ajuntaments de Castelló d'Empúries i Sant Julià de Ramis es repetiran a altres municipis?

Una de les qüestions que ens creiem i apliquem és el principi de subsidiarietat. Des del comitè regional de Demòcrates, tot i que estem informats del que passa a tot arreu, pensem que qui té més bon criteri per decidir què cal fer a cada poble és el regidor o el portaveu local. Esperem que això no provoqui tensions, perquè tant uns com altres han actuat amb consciència. No és una línia general d'actuació perquè, per exemple, a Girona i també a altres municipis, es treballa bé amb l'equip de Convergència.

Per què Demòcrates té un assessor a la Diputació de Girona tot i que cap diputat provincial representa el partit?

Demòcrates té quatre alcaldes, més de vint regidors i participa en molts governs de la província. És cert que el partit no es va presentar a les eleccions municipals perquè no existia, com també Convergència i Unió formaven una federació que ara està en fase de liquidació. Té sentit que Demòcrates disposi d'un assessor per ajudar els alcaldes i regidors del partit al territori.

A les eleccions municipals del 2019 existirà una federació entre CDC i Demòcrates?

Encara poden passar moltes coses, però una federació no hi serà. Això no vol dir que als pobles on s'ha treballat bé es pugui fer una coalició, tot i que hem vingut per quedar-nos i desenvolupar el nostre projecte polític.