El ritme que ha agafat el sector immobiliari a la Cerdanya, amb la venda d'una cinquantena de cases i apartaments al mes, segons han remarcat els portaveus del gremi, ha despertat de nou el marcador d'arribada de segons residents a la vall.

Així, sobre la base d'aquests prop de 50 habitatges que es venen a clients vinguts de fora i a la mitjana de tres persones per cada unitat familiar tipus que l'ocupa, la vall pot comptabilitzar la incorporació cada mes de 150 nous segons residents.

Aquesta situació permet a la Cerdanya reactivar de retruc el sector comercial i de serveis, que viu sustentat en gran mesura en l'arribada massiva de segons residents el cap de setmana i les puntes turístiques com ara el mes d'agost, Setmana Santa, Nadal i els caps de setmana de bona neu.

En aquests períodes, la vall multiplica exponencialment l'activitat econòmica en uns municipis que arriben a triplicar el nombre d'habitants.

Última actualització del cens

L'última actualització del cens de segones residències apuntava l'existència de 13.481 habitatges de segona residència, dels quals 9.819 eren a la banda gironina i 3.662 a la de Lleida. Aquestes xifres suposaven un increment del 67% respecte de les de l'any 1994, quan a la Cerdanya hi havia 8.055 segones residències.

Amb les 13.481 cases, la Cerdanya tenia fins ara una població mòbil d'estiueig de 40.443 persones, les quals se sumen a les prop de 19.000 persones que hi viuen habitualment.

El nou increment de 150 nous veïns al mes configura un creixement anual mitjà d'unes 1.800 persones.

A aquesta xifra caldria restar-ne unes 180 perquè, segons els càlculs del sector immobiliari, el 10% dels habitatges que es venen són de famílies que decideixen desprendre-se'n per canvis d'estil de vida familiar -perquè els fills s'han fet grans, per exemple- i per tant es tracta d'una rotació de segons residents que no sumaria al còmput de l'increment general. Així, cada mes arriben a la vall 135 nous segons residents.