L'Estat està construint un pas de fauna a l'enllaç entre l'autopista AP-7 i la carretera A-2, al terme municipal de Fornells de la Selva. Les obres arriben vuit anys i mig després que s'inaugurés el desdoblament de la N-II entre Fornells i Caldes de Malavella, i tres després que es posés en marxa la sortida de l'autopista.

Els treballs van començar recentment i aquesta setmana ja eren ben visibles amb aixecaments de terra, construcció d'encofrats per fer el viaducte i pantalles protectores laterals. Segons va explicar l'alcalde de Fornells, Narcís Boschdemont, el pas de fauna consistirà en un pont que enllaçarà dos grans ecosistemes com les Gavarres i les Guilleries, i estarà dissenyat perquè els animals puguin creuar l'autovia. En aquesta línia, Boschdemont va explicar que tot i que a banda i banda només hi ha bosc, el pas també podrà servir perquè hi puguin creuar peatons. Està previst que el viaducte sigui de 50 metres de llarg i que serveixi per connectar dues masses ecològiques que d'una altra manera quedarien molt separades tant per l'autovia com per l'AP-7.

Els passos de fauna compleixen una doble funció. Per un costat, estan concebuts com a corredors ecològics que impedeixen el trencament brusc d'un ecosistema i de la fauna que hi habita. Per altra, estan pensats per millorar la seguretat viària al fer passar els animals per un corredor i impedir-los creuar la carretera, evitant així accidents de trànsit.

A les comarques gironines els passos de fauna es troben repartits en nou carreteres, situades sobretot al Baix i Alt Empordà. Un estudi recent indicava però uns resultats desiguals pel que fa a aquest tipus d'infraestructura. Segons les conclusions de l'Inventari d'Estructures del Departament de Territori, els animals que més utilitzaven els passos de fauna eren els carnívors: guineus, genetes, ratolins, teixons, etc. Per contra, els porcs senglars l'utilitzaven relativament poc. Segons l'informe de Territori, malgrat la superpoblació d'aquests animals a les comarques gironines, només el 20% aproximat creua els passos a nivell, un fet que no ajuda a minvar l'accidentalitat provocada per aquests animals. L'any 2014 les comarques gironines lideraven el rànquing per demarcacions pel que fa al nombre de sinistres provocats per animals a Catalunya (principalment senglars i cabirols), amb uns 300 cada any.

«Zona crítica»

El Pla Director de Connectivitat Funcional del Gironès estipula l'àrea entre Fornells de la Selva i Aiguaviva com a «zona crítica» per a la connectivitat ambiental. És a dir, un indret on es concentren els efectes negatius de les infraestructures i la pressió urbana fins el punt de limitar-ne o impedir-ne la funció connectiva.