El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), David Elvira, ha anunciat que el Departament revisarà el transport sanitari no urgent i millorarà la seva coordinació amb les gerències territorials. En el cas de les comaques gironines, el responsable del CatSalut ha especificat que hi ha «actuacions menors però que poden ser rellevants».

El passat 5 de maig el conseller de Salut, Antoni Comín, va anunciar en seu parlamentària la destitució del director de l'ens, Francesc Bonet, argumentant que calien «ajustos». Elvira destaca que l'objectiu de la renovació del conjunt del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) és afavorir «una major territorialització». Elvira remarca que no es tracta d'una «esmena al model en la seva totalitat» i assegura que «en un màxim de 2 mesos» hi haurà nou director.

Elvira exposa que s'han detectat «algunes millores» a fer en relació amb la implantació del model del SEM, a causa de la «dispersió territorial dels resultats que ha tingut». També ha indicat que els objectius concrets es definiran per l'informe que elabora l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) amb el SEM. «El servei ha estat força contaminat per algunes incidències en la implantació, especialment del transport no urgent, i creiem que una millora que ha de fer el sistema en general és una major territorialització de l'aplicació del model», sentencia.

En aquest sentit, explica que es volen optimitzar les rutes del transport sanitari, sobretot el no urgent, i també que aquest es coordini millor amb els altres dispositius assistencials. A nivell territorial, ha especificat que hi ha «actuacions menors però que poden ser rellevants» a les comarques gironines, Terres de l'Ebre, la ciutat de Barcelona o el Vallès Oriental, amb la intenció d'ampliar «l'accessibilitat dels dispositius».

Pel que fa als vehicles d'intervenció ràpida (VIR), Elvira ha recordat que s'està avaluant la seva efectivitat en aquells territoris on no existien amb l'anterior model del SEM i ha assenyalat que en àrees com la regió sanitària de Girona s'han registrat millors «percentatges de resolució en el temps de referència», tot i que ha admès que hi ha altres zones de Catalunya en que existeix «algun potencial de millora».

A més, ha precisat que el concurs públic per escollir un nou director del SEM s'obrirà de manera «imminent» i que mentrestant, el vicepresident de l'organisme, Jaume Estany, «ha agafat les tasques executives».