La nau d'una empresa de transports de mercaderies de Porqueres, al Pla de l'Estany, va cremar amb virulència ahir al matí i va obligar a tallar dues carreteres i a confinar de manera preventiva l'alumnat de les escoles més properes, l'Entorn del mateix municipi i el Pla de l'Ametller, de Banyoles -segons van informar els Mossos d'Esquadra. L'incendi, que va causar danys materials i es va extingir en menys de dues hores, va mobilitzar 19 dotacions de Bombers, 7 patrulles dels mossos i la policia banyolina.

Les flames van destruir completament una nau que a la comarca es coneix popularment com a Can Callís, tot i que pertany a l'empresa Serga S.A. (Servicios Ganaderos) des de 1974, tal com va explicar el seu gerent. Ell mateix, Pere Vila, i els treballadors de les oficines eren a l'empresa quan es va proclamar l'incendi i van veure fum, pel que van sortir immediatament a l'exterior i van avisar els Bombers. Vila va destacar la rapidesa amb què van acudir les forces de seguretat, a les quals va agrair el suport i l'efectivitat. La policia autonòmica va rebre l'avís a les 11 i 18 minuts del matí i l'emergència es va donar per tancada abans de la 1 del migdia.

Camions, una moto i bateries

El foc va afectar una nau d'unes dimesions de 25 metres per 50, sostre d'uralita -part del qual va caure-, estructura metàl·lica i parets de planxa que l'empresa Serga S.A. utilitza com a aparcament. L'espai és al paratge Mas Serrador, de Porqueres, en una àrea limítrof amb Cornellà del Terri.

A l'interior hi havia una caixa de tràiler, dos camions, una motocicleta, un palet de fusta amb bateries de vehicles i dos sortidors de gasoil, amb un dipòsit soterrat que no va provocar cap problema afegit -va aclarir el gerent. A les oficines, els bombers van concretar que el sostre va quedar ennegrit i es va cremar l'estructura. A fora, els mossos van especificar que hi havia dos cotxes aparcats.

L'emergència va mobilitzar 19 dotacions de Bombers -l'última de les quals va marxar a mitja tarda- i set patrulles dels Mossos d'Esquadra. Aquests últims van tallar dos trams de les carreteres C-66 i la C-150, el carrer Sant Andreu -que comunica amb Banyoles- durant aproximadament per tal d'assegurar la zona i facilitar la feina dels bombers. D'altra banda, el cos autonòmic va demanar suport a la Policia Local banyolina perquè desviessin els vehicles per l'avinguda de la Farga i, així, evitar el trànsit a la zona afectada. A més, la grua de l'àrea de Mobilitat de l'Ajuntament de Banyoles va desplaçar fins a Porqueres per tal de treure cotxes del pati de la nau incendiada i que podien resultar afectats.

Davant el risc d'intoxicació per inhalació de fum, es va decidir demanar a les escoles d'educació Infantil i Primària més properes que mantinguessin el seu alumnat a dintre de les aules, una mesura exclusivament preventiva. Alguns veïns també van rebre la recomanació de tancar finestres fins que l'emergència s'hagués controlat.

L'alcalde de Porqueres, Francesc Castanyer, va destacar cap persona va resultar ferida pel foc i les mesures de seguretat adoptades pels cossos de seguretat, tant pels que fa a la prevenció amb els escolars com amb el tall de les carreteres.

Curtcircuit, primera hipòtesi

Les causes de l'incendi, que va ser molt espectacular, encara s'estan investigant, tot i que una primera hipòtesi amb la qual es treballava ahir tenia a veure amb un curtcircuit.

A més de la rapidesa dels Bombers i dels Mossos d'Esquadra, el gerent de Serga S.A., Pere Vila, va remarcar el suport rebut per part dels veïns i empresaris de la zona, «de manera molt especial Ramió -va dir-, que ens ha ofert les seves instal·lacions perquè poguem continuar treballant». Tot i els danys importants que va patir la nau, material i vehicles de l'empresa, el gerent va celebrar que no s'hagin de lamentar danys personals.