La primera vegada que es va datar el Corpus a Girona va ser al segle XIV i, per aquest motiu, és considerada una de les processons més antigues de tot Catalunya. Uns 700 anys després encara es continuen engalanant els balcons amb domassos i cobrint els carrers de catifes per rendre homenatge a una de les festivitats més arrelades entre la comunitat cristiana gironina.

Ahir, coincidint amb el diumenge propi de la celebració del Corpus, la Catedral de Girona va acollir la solemne missa major presidida pel bisbe Francesc Pardo. Més d´un centenar de persones hi van assistir. A les vuit del vespre, un cop acabada la missa, va tenir lloc la processó. Aquesta va consistir en el descens de tota la comitiva per les escalinates de la Catedral fins arribar a Sant Feliu. La comitiva va estar encapçalada pels portadors de la Creu, que juntament amb la resta de comitiva i els fidels van travessar els carrers per on estan ubicades les catifes, elaborades prèviament per algunes de les Confraries de Setmana Santa. La més gran estava ubicada a l´entrada de la Catedral, i dedicada enguany a l´«Any de la Misericòrdia». Un cop arribada al final, la processó va acabar amb una pregària i la benedicció del Santíssim.

Un descens palpable

El Corpus és una de les celebracions litúrgiques més importants de la comunitat cristiana de Girona. Tot i que continua tenint un pes important, els darrers anys ha perdut gran part dels seguidors que tenia anteriorment, un fet palpable també en la comunitat eclesiàstica. Tal com va assegurar Francesc Pardo durant la missa d´ahir, «cada Corpus és fruit del seu temps, però que enguany sigui més discret no vol dir que els seus valors pesin menys». El bisbe de Girona també va afegir que això era degut a la nova societat, «una societat que de vegades té masses distraccions per recordar la importància d´aquest tipus de celebracions».

Més composicions florals

Paral·lelament, altres localitats també van fer actes similars. Les estores de Corpus a Blanes són una tradició popular que, després dedeixar de fer-se arreu de la població durant els anys 70, es va recuperar amb especial intensitat fa més de tres dècades.

Centenars de persones es van implicar aquest cap de setmana per el·laborar combinacions i dissenys de tot tipus en motiu de la festa i coincidint amb el cicle «Blanes Botànic». Enguany es van utilitzar més de quatre tones de material natural per poder-ho fer i el resultat va ser 1 quilòmetre de recorregut floral pels principals carrers del barri. També es va elaborar una estora de dimensions més reduïdes just a l´entrada de l´Església de Santa Maria.