El TSJC ha condemnat l'Ajuntament de Vilademuls (Pla de l'Estany) a indemnitzar amb més de 120.000 euros els propietaris d'una granja que va haver de tancar per donar-li malament una llicència.

El cas fa temps que s'arrossega pels contenciosos i ara l'alt tribunal l'ha clos del tot. La sentència suposarà haver de treure 120.087,69 euros de les arques municipals per compensar els amos de l'explotació.

El consistori va clausurar la granja ara fa quatre anys, al febrer del 2011. A l'explotació, coneguda com a mas Vilà i situada al nucli d'Ollers, es criaven porcs i vaques d'engreix. El motiu que va portar a tancar-la és que la llicència ambiental atorgada per l'Ajuntament estava mal donada, perquè la granja incomplia la distància mínima amb l'explotació ramadera més propera.

El cas que ara el TSJC ha sentenciat de totes totes es remunta al 13 de juny del 2007. Aquell dia, l'Ajuntament de Vilademuls va donar una llicència ambiental a la granja Mas Vilà, situada al nucli d'Ollers.

L'escrit permetia que l'explotació s'adeqüés legalment a l'activitat ramadera. La granja, que era al poble des del 1990, es dedicava a criar porcs i vaques d'engreix. Tenia cap a 600 caps de bestiar (dues terceres parts dels quals eren porcí).

Aquell tràmit, però, va obrir un litigi que s'ha allargat durant anys. Uns veïns van denunciar que la llicència ambiental s'havia atorgat malament i van portar el cas als jutjats.

D'entrada, un jutjat contenciós de Girona va avalar la llicència, però quan el cas es va elevar al TSJC l'alt tribunal va acabar decretant el tancament de la granja.

El motiu és que, a parer del TSJC, la llicència estava mal donada perquè el Mas Vilà no respectava les distàncies mínimes amb l'explotació ramadera més propera. El TSJC va interpretar que el tràmit del 2007 no era una adaptació a la legalitat, sinó l'atorgament d'una llicència nova. I com que s'havia fet malament, va ordenar a l'Ajuntament que clausurés el Mas Vilà.

Tancada des del 2011

La granja va tancar al febrer del 2011. La clausura va suposar que el seu propietari hagués d'enderrocar construccions i coberts, a més d'apagar la maquinària. Els amos del Mas Vilà van recórrer al TSJC per reclamar que l'Ajuntament els indemnitzés i ara, l'alt tribunal els ha donat la raó.

La sentència, emesa per la Secció Tercera del Contenciós Administratiu, obliga el consistori a pagar 120.087,69 euros als propietaris de la granja.

El TSJC estima en part el recurs interposat pels ramaders, perquè no condemna el consistori a assumir els enderrocs, però sí a compensar els propietaris de la granja per les pèrdues que els va suposar el tancament. És a dir, tot allò que van deixar de guanyar amb el bestiar.