Vilademuls ha de pagar 120.000 € per la llicència errònia d'una granja

El TSJC condemna el consistori a indemnitzar els propietaris de l'explotació, que va haver de tancar

06.06.2016 | 07:15

El TSJC ha condemnat l'Ajuntament de Vilademuls (Pla de l'Estany) a indemnitzar amb més de 120.000 euros els propietaris d'una granja que va haver de tancar per donar-li malament una llicència.
El cas fa temps que s'arrossega pels contenciosos i ara l'alt tribunal l'ha clos del tot. La sentència suposarà haver de treure 120.087,69 euros de les arques municipals per compensar els amos de l'explotació.
El consistori va clausurar la granja ara fa quatre anys, al febrer del 2011. A l'explotació, coneguda com a mas Vilà i situada al nucli d'Ollers, es criaven porcs i vaques d'engreix. El motiu que va portar a tancar-la és que la llicència ambiental atorgada per l'Ajuntament estava mal donada, perquè la granja incomplia la distància mínima amb l'explotació ramadera més propera.
El cas que ara el TSJC ha sentenciat de totes totes es remunta al 13 de juny del 2007. Aquell dia, l'Ajuntament de Vilademuls va donar una llicència ambiental a la granja Mas Vilà, situada al nucli d'Ollers.
L'escrit permetia que l'explotació s'adeqüés legalment a l'activitat ramadera. La granja, que era al poble des del 1990, es dedicava a criar porcs i vaques d'engreix. Tenia cap a 600 caps de bestiar (dues terceres parts dels quals eren porcí).
Aquell tràmit, però, va obrir un litigi que s'ha allargat durant anys. Uns veïns van denunciar que la llicència ambiental s'havia atorgat malament i van portar el cas als jutjats.
D'entrada, un jutjat contenciós de Girona va avalar la llicència, però quan el cas es va elevar al TSJC l'alt tribunal va acabar decretant el tancament de la granja.
El motiu és que, a parer del TSJC, la llicència estava mal donada perquè el Mas Vilà no respectava les distàncies mínimes amb l'explotació ramadera més propera. El TSJC va interpretar que el tràmit del 2007 no era una adaptació a la legalitat, sinó l'atorgament d'una llicència nova. I com que s'havia fet malament, va ordenar a l'Ajuntament que clausurés el Mas Vilà.

Tancada des del 2011
La granja va tancar al febrer del 2011. La clausura va suposar que el seu propietari hagués d'enderrocar construccions i coberts, a més d'apagar la maquinària. Els amos del Mas Vilà van recórrer al TSJC per reclamar que l'Ajuntament els indemnitzés i ara, l'alt tribunal els ha donat la raó.
La sentència, emesa per la Secció Tercera del Contenciós Administratiu, obliga el consistori a pagar 120.087,69 euros als propietaris de la granja.
El TSJC estima en part el recurs interposat pels ramaders, perquè no condemna el consistori a assumir els enderrocs, però sí a compensar els propietaris de la granja per les pèrdues que els va suposar el tancament. És a dir, tot allò que van deixar de guanyar amb el bestiar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

El cantant Manuel Carrasco
Cinc propostes d´oci per aquesta tarda-vespre a les comarques gironines

Cinc propostes d´oci per aquesta tarda-vespre a les comarques gironines

Concert de Manuel Carrasco, conferències, exposicions i tallers gastronòmics

Com si els pares passessin llista a classe

Com si els pares passessin llista a classe

Una empresa gironina desenvolupa una APP que facilita la gestió de dades als docents i l'accés a...

Celrà recull 2.000 bosses de deixalles al mes de veïns que no fan el porta a porta

Celrà recull 2.000 bosses de deixalles al mes de veïns que no fan el porta a porta

S'enfronten a sancions de fins a 120 euros si no fan bé la recollida i l´Ajuntament té detectades...

La CUP diu que Sant Gregori beneficia un exalcalde oferint-li la venda d´un solar

La CUP diu que Sant Gregori beneficia un exalcalde oferint-li la venda d´un solar

L'Ajuntament ha ofert un terreny urbanitzable a Joaquim Vidal, una operació que els cupaires...

Primera assemblea de la nova executiva del PDECat a Girona

Primera assemblea de la nova executiva del PDECat a Girona

El?Partit Demòcrata va presentar el nou president i la nova direcció als seus associats de la...

«Overbooking» polític pel llibre de Lerma

«Overbooking» polític pel llibre de Lerma

El volum és una defensa del pactisme i crític amb el gir independentista de Convergència.

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema