La Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública (GAIP), un organisme independent escollit pel Parlament català, ha donat la raó a les reclamacions de la CUP contra la Diputació de Girona per les traves per accedir a la documentació pública. A l'abril, la formació va interposar diversos requeriments al GAIP denunciant el bloqueig de la Diputació per accedir a informació pública i ara l'organisme ha resolt a favor de la CUP, instant la corporació a lliurar els arxius requerits abans de cinc dies. El president de la Diputació, Pere Vila, ja ha anunciat que acatarà la resolució i entregarà els documents.

De les 23 reclamacions presentades per la CUP, el GAIP ha fallat a favor de la formació en 15 casos, mentre que les que queden pendents estan vinculades a dades personals i estan a l'espera d'un informe de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades.

Segons va explicar ahir el diputat provincial de la CUP, Lluc Salellas, la documentació demanada eren expedients de Dipsalut i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, llistats de subvencions o relacions contractuals de la corporació i la Casa de Cultura amb diverses empreses, per exemple.

"Tenir accés a aquests documents afecta la feina de la CUP a l'hora de fiscalitzar l'equip de govern", va assegurar Salellas, afegint que el GAIP ha donat "un toc d'atenció al funcionament opac de la Diputació i la resolució és una oportunitat per canviar aquesta política".

El gruix de les reclamacions de la CUP es basaven en el fet que la Diputació no contestava les peticions entrades al registre dins el termini legal, no es permetia obtenir còpies de la informació sol·licitada i no es deixava consultar informació anterior al juliol del 2015, quan la formació va obtenir representació a l'ens. A més, calia justificar el motiu de la petició.

En aquest sentit, l'organisme ha dictaminat que l'ordenament jurídic català garanteix el dret dels electes a obtenir còpia de la informació sol·licitada; que no es pot limitar l'accés al període temporal del seu mandat; i que no és necessari justificar de manera expressa la relació de la informació demanada, ja que s'ha de suposar lligada a les funcions pròpies de control que realitza l'oposició.

A més, en el cas del silenci administratiu, el GAIP també diu que si en quatre dies no es dicta una resolució denegatòria, s'ha de facilitar el que s'ha requerit.

"En l'últim ple Vila va assegurar que estaven amatents a la resolució, pel que entenem que acatarà la resolució. Seria molt greu no fer cas a aquest organisme", va valorar el diputat cupaire.

Per la seva banda, el president de la Diputació va respondre ahir que la corporació acatarà el dictamen i entregarà la documentació de les 15 reclamacions. Tot i això, Vila va recordar que la corporació "sempre" ha facilitat la informació que fa referència al seu mandat, mentre que va demanar a la CUP que "argumentés" les peticions de documentació sobre els períodes anteriors.

Vila va deixar clar que la corporació "donarà la informació sense cap problema", tot i que va avançar que la institució "analitzarà" com respon la resolució. "A partir d0aquest requeriment, estudiarem si cal interposar un recurs", va valorar, malgrat que va reiterar que -de moment- la corporació lliurarà a la CUP la documentació sobre els períodes anteriors sense que la formació ho hagi d'argumentar.

"Si un organisme superior ens diu que ha de ser així, la informació es traslladarà de manera immediata", va sentenciar Vila, que va concloure: "Nosaltres buscàvem saber per què la CUP volia la documentació d'altres legislatures. Aquest organisme considera que no ho ha de justificar".