"És un lloc especial per a tothom", defineix Cristina Molas (regidora de Comunicació de la Vall d'en Bas per la Vall Plural-AM). Es tracta del mercat del dilluns d'Olot, on -segons ella- la gent de la Vall d'en Bas parla amb els coneguts, fa negocis, compra i comença bé el primer dia de la setmana. "Un espai de relació social per excel·lència -valora-, que s'ha transmès de generació en generació".

Per tal de facilitar l'anada al mercat, l'Ajuntament de la Vall d'en Bas impulsa un servei de transport que recorrerà els pobles i veïnats de la Vall per tal de dur la gent al mercat. Hi podrà pujar tothom qui vulgui, però en principi la línia del mercat del dilluns ha estat creada per afavorir els desplaçaments de les persones més grans de 65 anys.

"Ells ho han demanat", afirma Molas. L'Ajuntament de la Vall d'en Bas fa una mesos va activar una consulta adreçada als 600 veïns amb més de 65 anys, que són més del 20% del total del cens. Un total de 540 avis van respondre l'enquesta. Una de les demandes va ser la de tenir un bon servei de transport públic per anar al mercat del dilluns.

Sabuda la demanda, Molas explica que l'Ajuntament ha aprofitat el Pla de Transports de la Generalitat gestionat pel Consell Comarcal de la Garrotxa. El resultat és que el dilluns al matí un autobús petit passarà per Sant Privat, la Pinya, el veïnat de les Olletes, el Mallol, Hostalets i Verntallat i encara alguns altres. "Per Sant Esteve no hi passarà -precisa- perquè ja hi passa el bus transversal.

El vehicle farà una aturada a l'Hospital d'Olot. "Sempre n'hi ha que hi volen anar", assenyala. Després, s'aturarà a l'estació d'autobusos d'Olot i ja podran caminar fins al mercat. A una hora determinada del migdia, l'autobús farà el viatge de tornada.

La consulta

Molas explica que la consulta tenia més qüestions que la del mercat. Enumera: "Vam demanar com s'ho organitzen per menjar, per banyar-se, quins mitjans de comunicació fan servir...". La finalitat de l'enquesta -segons ella- és saber de primera mà les principals necessitats de les persones grans de cara a fer la distribució del geriàtric de la Vall d'en Bas. Es tracta d'un equipament que va ser tramitat el 2008 i que la crisi va deixar ancorat en un camp de moresc.

La voluntat -segons Molas- és activar el centre d'alguna manera, encara que no hi hagin places públiques de geriatria de la Generalitat i per això se'ls fa necessària una consulta d'orientació.