Els veterinaris acaben de posar en marxa un nou servei per identificar els animals de companyia en cas que s'extraviïn. El sistema que estan implantant des d'aquest mes els col·legis de veterinaris consisteix en una placa identificadora amb un codi QR que va penjada al collar de la mascota i que es pot llegir fent servir el telèfon mòbil. L'objectiu, expliquen des del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya, és donar una doble cobertura per recuperar l'animal, ja que fa de complement al lector de xip que té el veterinari.

La placa QR facilita que qualsevol persona que trobi un animal extraviat pugui contactar amb el seu propietari, atès que podrà llegir les dades de contacte a través del telèfon mòbil. "És una nova eina que els veterinaris catalans posem al servei de la ciutadania; sabem el patiment de les famílies quan la seva mascota es perd. Ara la placa QR fa més fàcil i àgil trobar l'animal extraviat", declara la presidenta del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya, Carmen López.

La placa QR serà lliurada al responsable de l'animal a casa seva al mateix temps que rep la carta amb les dades identificadores que constaran quan es doni d'alta l'Arxiu d'Identificació d'Animals de Companyia (AIAC).

Caldrà una segona visita al seu veterinari de confiança per activar-lo. L'ús i activació d'aquest penjoll QR és totalment voluntari i no implica cap modificació o alteració de les dades que constin a l'AIAC. La posada en marxa d'aquesta identificació, a més, serà un servei gratuït per a les noves altes que es produeixen a l'AIAC, que actualment recull més d'un milió de mascotes identificades a Catalunya.

Des del 2003, a Girona s'han registrat a l'AIAC més de 128.000 mascotes. L'any passat, l'AIAC va localitzar a la via pública 715 animals amb microxip, va notificar la desaparició o robatori de 303 mascotes i va ajudar a retornar als seus propietaris 619 animals.