Els especialistes de l'hospital transfronterer de la Cerdanya i els metges de l'atenció primària francesa podran compartir informació clínica dels pacients que tenen en comú a través d'una plataforma transfronterera que s'acaba de posar en marxa.

La plataforma permetrà, de moment, publicar els informes d'alta d'hospitalització i d'urgències de l'hospital, així com els diagnòstics i tractaments dels especialistes de consultes externes. Més endavant s'hi podran consultar resultats de laboratori i imatges de radiologia, entre altres.

La compartició d'informació clínica es podrà fer en les dues direccions, amb la possibilitat que els metges lliberals francesos afegeixin els seus propis documents a aquesta història clínica transfronterera.

S'estudia també incorporar a la plataforma un espai de comunicació directa entre professionals, de tipus xat, per tal que els metges de primària francesos i els de l'hospital puguin consultar-se mútuament sobre l'evolució dels pacients de manera ràpida, en un entorn segur i confidencial, segons expliquen des del centre ceretà. La publicació a la plataforma es fa seguint les normes de seguretat dels dos sistemes de salut i les exigències de les lleis de protecció de dades dels dos països.

Els metges de les dues bandes i els especialistes en sistemes d'informació que han treballat en el projecte es trobaran regularment per avaluar el rendiment i l'evolució de la plataforma i proposar-ne millores.

D'altra banda, el SAMU, que és l'organisme que gestiona les atencions mèdiques urgents a França, ha traslladat la seva base SMUR (Service Mobile d'Urgence et de Réanimation) d'Err a Puigcerdà.

El trasllat del SMUR a l'hospital de Cerdanya comporta que els vehicles, metges i personal d'infermeria de l'equip francès d'emergències surten des de Puigcerdà a atendre els casos reportats pels ciutadans francesos al seu telèfon d'emergències (número 15). Està previst que, progressivament, els professionals francesos es vagin incorporant a la dinàmica del servei d'urgències de l'hospital, establint-hi una col·laboració similar a la que existeix amb el SEM. Els equips SMUR intervenen a domicili, a la via pública o en el trasllat de pacients entre estructures sanitàries. En aquesta última activitat, el SMUR ja ha estat en contacte amb l'equip d'urgències de la Cerdanya des de l'obertura del transfronterer, traslladant pacients francesos tant en ambulància com en helicòpter.