La Fiscalia Anticorrupció indica que Gustavo Buesa va incrementar un 87% els ingressos generats per la seva empresa a través de contractes públics just després que entre 2007 i 2009 hagués donat més de mig milió d'euros a les fundacions afins a Convergència i Unió, segons va publicar El País. L'empresari va ser detingut per la Guàrdia Civil fa dues setmanes en el marc de l'operació Tro davant la sospita que hagués aconseguit fraudulentament el contracte per gestionar la brossa a Lloret de Mar.

Anticorrupció creu que el concurs de la gestió i obres del centre de tractament de residus -un contracte de 80 milions- estava ple d'irregularitats per fer un vestit a mida a GBI Serveis, l'empresa de Buesa. Respecte a això, destaca també que el 13 de desembre de 2010, quan CiU comptava amb majoria absoluta al consistori, a GBI se li va prorrogar el contracte per a la gestió dels serveis de neteja viària sense que hagués finalitzat el termini de concessió, però és que hi havia la possibilitat que canviés l'alcaldia en les eleccions municipals.

El plec de condicions l'havia de redactar l'enginyer de Medi Ambient després de contactar amb diverses assessories externes però, segons Anticorrupció, aquest es va veure «obstaculitzat» per l'interventor de l'Ajuntament, Carlos Arbó, i el secretari municipal, Rafael García, «que no tenien competències en aquesta funció». Per tant, aquest tràmit de contactar amb assessories externes no es va realitzar, tot i que és un tràmit ordinari. L'enginyer va abandonar el projecte i es va nomenar com a substituta Ana Aulet, «la qual en aquella època no tenia capacitació professional ni experiència en la redacció de projectes» en ser encara funcionària en pràctiques.

«Aulet va seguir les directrius de l'interventor» i el concurs per a l'adjudicació de les escombraries es va convocar amb caràcter urgent, es va limitar el termini de presentació de licitadors a 40 dies i no es va publicar el plec al Diari Oficial de la Unió Europea. En conseqüència, GBI va aconseguir el servei un mes abans de les eleccions municipals.

Les influències

La investigació de la Guàrdia Civil també va permetre detectar unes converses telefòniques entre el 9 d'octubre de 2012 i el 17 de gener de 2013 entre l'expresident del Consell Comarcal de la Selva, Robert Fauria (CDC) i l'exregidor d'Urbanisme de Lloret, Josep Valls (CDC), en les quals el primer demanava al segon que parlés amb Gustavo Buesa per tal que intercedís amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i el nomenessin director general de l'Agència Catalana de Residus. Valls arriba a assegurar a Fauria que va comentar-ho a Vila i «ell ho ha entès perfectament». Vila va ser present en la inauguració de la planta de residus.

El regidor d'Urbanisme també té converses gravades en les quals sol·licita a la gerent de GBI que doni preferènica a la contractació d'una persona recomanada seva per davant de la resta de convocats. En aquesta, assegura a la gerent que ell també la sabrà correspondre quan ho necessiti.