L'activitat sísmica gironina és un fet que no para de manifestar-se, encara que els moviments no es percebin a la superfície, tal com mostren els últims registros de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC): durant el juliol i el que portem d'agost, a les comarques de Girona s'han produït 21 petits terratrèmols.

La Selva i el Baix Empordà, amb 6 i 5 sismes, respectivament, són les comarques amb més moviments al subsòl. El Gironès les segueix de prop, amb 4 terratrèmols; i, a aquestes alçades d'estiu, el recompte es completa amb 3 al Ripollès, 1 a la Cerdanya, un més a la Garrotxa i un altre a l'Alt Empordà. Aquest últim va tenir lloc dimarts, 16 d'agost, davant la costa altempordanesa; en concret, al Golf de Roses, entre l'Escala i Sant Pere Pescador. Aquest dia va ser especialment mogut, ja que també es van registrar petits terratrèmols a la Bisbal d'Empordà, la Cerdanya, a Vidreres i en un altre punt proper, entre Sils i Maçanet de la Selva.

El mes passat i aquest, les estacions de la xarxa de l'ICGC han detectat 113 sismes locals de poca intensitat a tot Catalunya, el 18,6% dels quals han estat a Girona. Aquesta és una de les regions catalanes amb més activitat sísmica, tal com posen de manifest les estadístiques de l'Institut Cartogràfic i Geològic, que l'últim any -entre els mesos de juny de 2015 i de 2016- va documentar 254 moviments a les comarques de Girona. La xifra representa prop del 31% dels més de 800 sismes que es van produir al país.

De les 21 sacsejades d'aquest estiu, la de major magnitud va arribar a 1,6 de l'escala Richter a Sant Hilari Sacalm, el 8 d'agost. Per sobre de l'1 també se n'han recollit entre Sant Feliu i Platja d'Aro (1,2); entre el mateix municipi ganxó i Santa Cristina (1,1); i al Puig de Cadiretes, a Llagostera (1).

L'ICGC només emet avisos de terratrèmols de magnituds a partir de 2,2 o si la població els nota. L'últim que va reunir aquests requisits es va produir el 10 de juny al Pla de l'Estany, entre Vilademuls i Crespià, i va assolir una magnitud de 3,6. L'anterior, de 2,2, va ser el 13 d'abril a la Selva.