Unió de Pagesos ha convocat una concentració divendres vinent, 26 d'agost, a Ripoll en protesta per la retallada dels ajuts agroambientals en ramaderia ecològica, després que l'assemblea d'afiliats del sindicat ho decidís en una reunió celebrada ahir al vespre en aquesta població. El sindicat exigeix al departament d'Agricultura un repartiment equànime dels imports d'aquests ajuts, així com una gestió eficaç.

Segons han anunciat, el sindicat continuarà treballant per aconseguir que el departament modifiqui la seva decisió i que es garanteixi el cobrament dels imports d'ajut per a aquestes pràctiques beneficioses per al medi ambient i el clima.

Precisament, el dimarts 2 d'agost, el departament d'Agricultura va iniciar l'ingrés de 3,9 milions d'euros, corresponents al segon pagament de l'ajut agroambiental de la Gestió Sostenible de Zones Humides i un pagament complementari a la Producció Integrada. A més, a partir del divendres 5 d'agost està realitzant també els pagaments de l'ajut a la Ramaderia Ecològica, tots ells corresponents a la campanya 2015.

Segons el departament, aquests ajuts, amb compromisos a cinc anys vista, s'emmarquen dins el PDR.cat2020, amb el cofinançament del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural, i en el cas de l'Ajut a Ramaderia Ecològica també amb fons del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.

L'objectiu dels ajuts per ramaderia ecològica és la realització de pràctiques més respectuoses amb el medi ambient, la mitigació del canvi climàtic i la integració agropecuària. En aquest sentit, la realització d'aquesta operació requereix que s'associï superfície agrícola ecològica dedicada a la producció de matèries primeres per a l'alimentació animal.

El departament d'Agricultura considera que aquesta operació compensa el lucre cessant i l'increment de costos associats a pràctiques respectuoses amb el medi ambient que suporten els operadors ecològics.