Proves d'esforç a pacients amb càncer de pulmó per avaluar si són operables

Les ergometries del Trueta i Santa Caterina evitaran que uns 175 pacients anuals s'hagin de desplaçar a Barcelona

06.10.2016 | 07:19
Un pacient gironí realitzant una prova d´esforç o ergometria.
Un pacient gironí realitzant una prova d´esforç o ergometria.

El Servei de Pneumologia dels hospitals Josep Trueta de Girona i del Santa Caterina de Salt ha començat a realitzar proves d'esforç als pacients amb càncer de pulmó per determinar si resistiran una operació. El resultat d'aquestes proves d'esforç anomenades ergometries -que fins ara es derivaven a Barcelona- és clau per avaluar si el pacient serà o no operable, ja que permet certificar si suportaria l'extirpació d'una part del pulmó sense que la intervenció li provoqui una insuficiència respiratòria.

Actualment el càncer de pulmó és un dels més freqüents i dels que presenta major mortalitat. Només a la regió sanitària de Girona, cada any se'n diagnostiquen uns 350 casos nous.

De tots els casos detectats, entre el 40 i el 50% requereixen aquesta ergometria per tal de veure la resposta del cos a l'exercici físic, conèixer el risc quirúrgic real i si podran o no passar pel quiròfan.

Es calcula que amb les proves que s'han començat a realitzar al Trueta i al Santa Caterina s'evitarà el desplaçament de 175 pacients gironins amb càncer de pulmó fins a Barcelona, ja que fins ara aquests malalts oncològics eren derivats a l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona per fer-se les proves d'esforç cardiopulmonar, ja que només es fan en alguns centres molt especialitzats i concrets de Catalunya, informa el Trueta.

L'ergometria o prova d'esforç cardiorespiratòria, coneguda perquè s'hi sotmet sovint als esportistes d'alta competició, permet valorar la resposta de l'organisme durant l'exercici físic.

Les xifres poden variar depenent del centre que realitza el test, però en aproximadament un 70% dels casos es dictamina que els pacients són susceptibles de ser intervinguts. Per aquest motiu, és una prova crucial: en depèn la possibilitat de fer tractament quirúrgic i, moltes vegades, aquest és el tractament que ofereix més perspectives de curació.

Monitorar l'organisme
La prova habitualment es realitza en una bicicleta estàtica o una cinta de córrer i consisteix a realitzar exercici físic de forma controlada i amb una intensitat progressiva fins que el pacient manifesta algun símptoma, com ara palpitacions, ofec, fatiga d'extremitats o dolor toràcic.

Es desenvolupa sempre sota la supervisió de personal sanitari especialitzat en aquesta tècnica i que pot resoldre qualsevol incidència. Mentre es fa l'esforç físic, es monitoren diversos paràmetres com la tensió arterial, la freqüència, el ritme cardíac, el nivell d'oxigenació de la sang, el consum o necessitat d'oxigen, la producció de diòxid de carboni i la ventilació per minut.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

«Les persones sordes són invisibles i estaria molt bé fer Dret per poder reivindicar tots els seus drets»

«Les persones sordes són invisibles i estaria molt bé fer Dret per poder reivindicar tots els seus drets»

Té 19 anys i és de Salt, on ara estudia FP a l'institut Vallvera. La Primària i la Secundària...

López de Lerma passa comptes

López de Lerma passa comptes

El polític gironí Josep López de Lerma acaba de publicar el llibre "Cuando pintábamos algo en...

Divertir-se amb les activitats que feien els pares i els avis

Divertir-se amb les activitats que feien els pares i els avis

Al novembre començarà un cicle d'exposicions de fotografies antigues de l'Arxiu de la Garrotxa...

La Fundació SER.GI dóna veu a les persones refugiades

La Fundació SER.GI dóna veu a les persones refugiades

És a segona activitat del cicle «Siner[GI]es

«Reconfortava saber que no anàvem sols»

«Reconfortava saber que no anàvem sols»

Un programa centrat en les malalties avançades atén 1.500 gironins des del 2015

Enllaços recomanats: Premis cinema