Els Bombers han fet cinc salvaments de boletaires al Ripollès en només 10 dies

El cos s'ha mobilitzat en 17 ocasions a Catalunya i demana precaució davant d'una temporada que es preveu bona

20.10.2016 | 15:19
Simulacre d´un rescat a muntanya.

Els Bombers de la Generalitat preveuen que aquesta temporada de bolets serà «especialment complicada» perquè la campanya es preveu bona i el nombre de persones que surt a buscar bolets s´incrementa notablement.

De fet, des que s´ha iniciat la temporada, ara fa deu dies, els Bombers ja han hagut de realitzar 17 salvaments de boletaires a les comarques de muntanya, cinc d´elles al Ripollès i set al Berguedà.
Des del cos de Bombers, es posa èmfasi en la importància de prendre mesures de seguretat a l´hora de realitzar activitats al medi natural, i en especial anar a buscar bolets, ja que sovint en aquest àmbit els afectats són persones grans d´entre 60 i 80 anys. Els Bombers alerten que la recerca de persones perdudes al medi natural ha mostrat un increment notable en els darrers anys. Segons van explicar ahir, el que abans era un servei extraordinari de rescat a la muntanya, ara ha esdevingut una pràctica comuna que es repeteix cada setmana.

48 boletaires perduts

De fet, l´any passat, els Bombers van haver de fer 383 serveis per recerques a Catalunya, dels quals 48 eren boletaires i, enguany, ja s´han fet 290 salvaments.

Des que s´ha començat la temporada de bolets, ara fa deu dies, han realitzat disset actuacions. Les comarques on es concentren el nombre més alt de recerques són el Berguedà amb set i el Ripollès amb cinc. Seguit de la Cerdanya (2), Osona (1), el Pallars Jussà (1), i el Solsonès (1).

Coincideix on l´any passat també es van buscar més boletaires: Alt Urgell (9), Ripollès (7) i Berguedà (6). En aquest sentit, el cap de la regió de Bombers de la Catalunya Central, Francesc Boya, va avisar ahir que la temporada es preveu «especialment complicada», ja que aquesta campanya està sent tardana però bona, i això fa que el nombre de boletaires s´incrementi considerablement.

Entre els 60 i 80 anys

Des de Protecció Civil se subratlla que els motius més habituals pels quals els boletaires es desorienten solen ser el desconeixement de la zona i del terreny, i les condicions meteorològiques adverses, especialment la boira. També es recorda que, si bé és una activitat que es fa en grup, un cop al lloc, la gent acostuma a separar-se i, si no es coneix la zona, és fàcil desorientar-se. Tot i que el perfil de boletaires perduts comprèn totes les edats, la majoria oscil·len entre els 60 i 80 anys.

Per aquest motiu, Bombers va voler recordar un seguit de consells als boletaires com planificar bé la sortida, portar bon equipament, ser conscient de les capacitats de cadascú i portar roba de color o un xiulet per emetre un so en cas de pèrdua. I també van explicar que, a diferència de la gent que usualment fa muntanya, els boletaires no solen pertànyer a cap associació ni federació i, per tant, no tenen cap assegurança.

Tot i que no s´ha cobrat mai cap salvament a un boletaire, recorden que el cost de fer un rescat és molt elevat. A més, va subratllar que, el fet de tenir efectius pendents, pot fer minvar la intervenció en una altra actuació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema