Els joves que van al centre l'Ideal tindran l'oportunitat de fer les mateixes activitats que divertien els seus pares, avis i besavis. Per fer-ho disposaran de les fotografies que els exposarà el Servei d'Imatges de l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa a les parets de l'Ideal-Oficina Jove de la Garrotxa. La primera mostra començarà pel novembre i acabarà al gener.

Hi veuran com els joves del temps del blanc i negre aprofitaven les nevades per pujar al Volcà Montsacopa i baixar pels pendents amb trineu. Segons testimonis, els pendents del Montsacopa durant els dies durs i freds de la dècada dels cinquanta van arribar a servir de pistes d'esquí. Els promotors de l'activitat també han presentat un partit de futbol sota la capella dels Desemparats. Es tracta d'un lloc que ara està urbanitzat al costat del centre i en ?l'època de la fotografia era perifèria.

El repte no es tracta només d'observar les fotografies, sinó d'imitar-les. Segons va explicar Núria Sala (tècnica de l'Ideal), els joves hauran de buscar els llocs de les fotografies, posar-se en situació, retratar-se i després penjar les imatges a la xarxa. Sala va explicar: «La idea és que els joves posin en valor el futur i vegin com el que feien abans encaixa ara».

«No som tants diferents», va valorar Josep Reixach (tècnic de l'Institut Municipal d'Educació i Joventut). Reixach és membre de la penya Aoapix (Els del porc i el xai). A principis dels 80, era un activista destacat en la promoció de les Festes del Tura i encara ho és. El cas és que hi va haver un abans i un després en positiu entre l'aparició de la Penya Aopix i l'època anterior.

Va considerar:«La idea és connectar i fer veure als joves que els grans també vàrem ser joves alguna vegada». Va reflexionar que el món canvia, però que les persones no ho fan. I de fet les imatges de la gran nevada del 9 de març del 2010 mostren els joves que baixen els pendents de la pujada de la Solfa amb trineu i des de fa poc més de 400 nens gaudeixen d'una ciutat esportiva de futbol base al Morrot.

En representació del Servei d'Imatges de l'Arxiu de la Garrotxa, Joaquim Roca, va explicar que la idea suposa difondre el material de l'arxiu entre el sector jove. Va opinar: «Potser per les circumstàncies els joves no coneixen tan bé l'Arxiu».

Al final la voluntat dels promotors és que els joves s'acustumin a usar els serveis de l'arxiu i de la biblioteca. Que s'aficionin a documentar-se i que vegin que més en llà de les tecnologies de la informació i de la comunicació el que era el lleure dels pares i dels avis era igual que el d'ara.