El grup municipal d'ERC a Olot ha fet pública la proposta de posar una biblioteca a la fàbrica de Can Sacrest. Es tracta d'una fàbrica de propietat municipal que l'Ajuntament havia previst lliurar al Departament d'Ensenyament per ampliar l'Escola Superior d'Art i Disseny d'Olot. L'argument dels republicans és que per població Olot hauria de tenir una altra biblioteca.

Ara, té la biblioteca Marià Vayreda, la qual està situada al carrer del Pati 2, al nucli antic. Es tracta d'un equipament obert el 1997 en temps de l'alcaldia de Pere Macias (CiU). L'Ajuntament va aprofitar la casa que ubicava l'Ajuntament, acabat de traslladar a una fàbrica vella, per posar-hi la biblioteca.

En aquell moment, l'argument va ser que la biblioteca donaria vida a una part del nucli antic que a més de perdre la seu de l'Ajuntament havia perdut un percentatge elevat dels seus habitants.

El paral·lelisme està en el fet que ara Esquerra també veu la ubicació d'una gran biblioteca pública com a part d'una solució per activar la zona del Carme del nucli antic d'Olot.

El trencament és que fins ara la idea era destinar l'antiga fàbrica de gènere de punt a una ampliació de l'Escola d'Art i Disseny que està al costat. Convertir la fàbrica en escola està valorat en uns 7 MEUR.

Els republicans proposen reparar la seu actual de l'escola a l'edifici del Carme, cosa que -segons ells-costaria 1,5 MEUR.

La proposta d'ERC també preveu una unió urbanística entre la zona de la biblioteca hipotètica, l'Escola Superior d'Art i Disseny i el barri de Sant Miquel.

Escola i Ajuntament

L'Escola Superior d'Art i Disseny d'Olot, ara, és el focus d'activitat de l'extrem del nucli antic centrat a la plaça del Carme. La seva influència abasta el passeig de la Muralla i les places Capdenmàs i del Conill. L'activitat extraescolar beneficia les botigues de material docent, els bars i, fins i tot, ha dinamitzat el lloguer de pisos.

En els darrers dies, l'escola va ser el focus d'una polèmica. El motiu van ser les declaracions del director de l'escola, Antoni López, que es va queixar del mal estat de l'edifici i de la poca inversió que rep i ha rebut l'Escola Superior d'Art i Disseny dels diferents ajuntaments en comparació amb altres instituts.

En un moment donat, López va alertar de la possibilitat de la creació d'una escola amb una oferta similar a Girona i va recordar que la proposta havia format part de plans electorals. El director va plantejar el desastre que podria suposar per al barri del Carme una minorització de l'Escola de Disseny.

Al cap d'unes hores, va tenir lloc el ple dels pressuposts, en el qual l'alcalde, Josep Maria Corominas (CiU), va exposar que no hi havia perill de competència de Girona, on si mai havien de fer alguna cosa en estudis d'art i dis?seny estaria supeditada a Olot. Va puntualitzar que si no fan més inversió a l'escola és perquè no poden. L'endemà del ple, Antoni López va estar a l'acte de presentació del curs i va exposar les necessitats de l'escola. A més de les mancances materials, López va demanar una posada en valor del centre per part de l'Ajuntament.

Ara, ERC ha fet pública la seva idea d'invertir 1,5 milions a l'escola, i fer l'altra biblioteca que correspon a Olot a la fàbrica.