Els hotels gironins van rebre entre els mesos de juliol, agost i setembre un total d´1.569.245 clients, un 4,8% més que en el mateix període de l´any 2015. Això es va traduir en 6,2 milions de pernoctacions en els tres mesos d´estiu, un 3,5% més. L´augment ha sigut menor en pernoctacions que en clients perquè aquests han reduït lleugerament la seva estada mitjana als hotels.

La xifra suposa una extraordinària notícia per als hotels gironins, tenint en compte que l´any 2015 ja va ser considerat excel·lent des del punt de vista turístic. L´increment s´ha fonamentat en els mesos de juliol i setembre, gràcies al bon temps. Així, al juliol es van millorar en un 7,7% les dades del 2015 i al setembre van augmentar un 8,3%. Per la seva banda, les xifres del mes d´agost s´han mantingut similars a les d´un any enrere,. El global és aquest 4,8% més de clients i un augment del 3,5% en pernoctacions.

La majoria dels clients -més de 930.000- que han rebut aquest estiu passat els hotels gironins eren estrangers. La resta, més de 650.000, eren catalans i espanyols.

En termes percentuals també el turisme estranger ha crescut més que el nacional. La xifra de clients estrangers millora en un 7,5% la de l´estiu del 2015, mentre que la de clients nacionals ho fa en un 4,4%.

La sortida de la crisi econòmica té molt a veure en aquesta situació. Les comarques de Girona, Catalunya i Espanya s'estan beneficiant d'una reactivació del consum en general, que es nota en el sector dels viatges més que en uns altres.

Però si alguna cosa està influint que el 2016 acabi essent molt probablement un any històric en l´àmbit turístic és la combinació de factors circumstancials que han fet que les comarques de Girona, Catalunya i Espanya s'hagin convertit en «destinacions refugi». Els experts coincideixen en el fet que la inestabilitat econòmica i política d'algunes regions competidores, com Grècia i Turquia, l'amenaça terrorista i el record recent de sagnants atemptats en altres punts del Mediterrani i d'Europa han desviat bona part de la demanda turística cap a llocs considerats, almenys de moment, com a destinacions més segures. Inclús la situació a França -ha patit sagnants atemptats els darrers mesos- ha acabat beneficiant els seus veïns del sud.

Terrasses plenes, platges a vessar, restaurants al complet, cues per visitar monuments i també per accedir a alguns parcs naturals... Des de la costa fins al Pirineu s'han omplert complexos hotelers i cases rurals; apartaments, càmpings i segones residències. Al juliol i agost ja es van recuperar a Catalunya xifres d'ocupació del 2010, i el final de temporada ha sigut encara millor.

«Fa dos anys que el turisme nacional i interior està creixent i hi ha un símptoma de recuperació d'expectatives que s'ha notat perquè les reserves s'han fet amb més anticipació que durant els últims anys», manifestava fa unes setmanes Jordi Baiget, conseller d'empresa. En opinió de Baiget, «la inversió que ha fet el sector a modernitzar i millorar el servei està donant els seus fruits i cal mantenir aquest esforç, perquè un bon any no assegura el futur».

El conseller inclús lamentava que gran part del turisme es concentrés a Barcelona, i feia una crida a oferir als turistes altres experiències gastronòmiques i culturals de llarg a llarg del territori.