Un total de 770 gironins han accedit a un lloc de treball entre gener i octubre d'aquest any a través d'un programa d'inserció laboral per a persones en risc d'exclusió de l'Obra Social La Caixa, anomenat Incorpora, que es promou des de fa deu anys. En la seva primera dècada, el projecte ha tancat 5.872 contractacions a les comarques de Girona i ha implicat 1.794 empreses.

Els destinataris del programa són els col·lectius amb especials dificultats per aconseguir feina, com ara persones que tene algun tipus de discapacitat, aturats de llarga durada, joves en situació de vulnerabilitat, població exreclusa o víctimes de violència de gènere, entre d'altres. El projecte es desenvolupa amb la participació de 26 tècnics de tretze entitats gironines -com Càritas, la Fundació Altem, el clúster Èxit, Mifas o la Creu Roja, al costat d'altres- que, tal com va explicar ahir l'Obra Social, treballen en xarxa entre elles i amb les empreses.

Treballador i empresa

Amb motiu dels primers deu anys de la iniciativa, els seus promotors van donar veu a un dels gironins que han trobat feina a través del programa Incorpora, Badreddine Zakour, que treballa com a cambrer de pis a l'Hotel Ibis de Girona Costa Brava. «Aquesta feina ha canviat molt la meva vida. Abans, gairebé no tenia ingressos i no arribava a pagar-ho tot», va explicar Zakour; qui va afegir que «sense feina, vols, però no pots. Ara tinc una nòmina fixa i no cal patir per pagar la llum, l'aigua o les activitats de l'escola».

El director de l'hotel on treballa, Sergio Incocciati, va considerar que «com a empresa, l'acompanyament, l'orientació i el suport que rebem és molt positiu i proper». La seva companyia rep alumnes en pràctiques, un fet que, tal com va especificar, «ens permet veure potencials futurs treballadors».

Darrere l'assessorament al qual feia referència Incocciati hi ha l'equip al qual pertany Verònica Fernández, tècnica del programa Incorpora de l'Obra Social La Caixa, qui va explicar que la seva feina consisteix a fer d'intermediaris entre l'empresa i els possibles candidats a cercar feina. «A la persona li oferim poder millorar les seves competències laborals i acostar-la al mercat de treball», va concretar Fernández. Mentre que a les empreses que s'han involucrat en el projecte, la tècnica va aclarir que els proposen «perfils específics, molts cops fuits de formacions ocupacionals que s'ajusten a les seves necessitats». D'altra banda, Verònica Fernández va manifestar que «la majoria de vegades, l'empresa s'adona que pot perdre talent pel fet de tenir estereotips socioculturals» perquè «ser un bon treballador no ve marcat pel gènere, ni el país d'origen, ni l'edat».