Un equip d'investigadors de l'Institut de Recerca en Visió per Computador i Robòtica (Vicorob) de la Universitat de Girona ha guanyat una competició internacional de detecció automàtica de lesions de l'esclerosi múltiple en imatges de ressonància magnètica celebrada a Atenes. Els investigadors gironins han obtingut els millors resultats en la competició MS segmentation challenge using a data manegement and processing infraestructure celebrada en el marc de la dinovena Internacional Conference on Medical Image Computing and Computer Assisted Intervention, el MICCAI 2016.

L'equip de la UdG -format pels investigadors Sergi Valverde, Eloy Roura, Mariano Cabezas, Sandra González-Villà, Xavier Lladó, Arnau Oliver i Joaquim Salvi- ha participat amb dues eines informàtiques que desenvolupen estratègies diferents i que han fet els millors resultats de detecció i segmentació de lesions. Les dues eines són fruit de la recerca realitzada en els BiomarkEM.cat i NICOLE, dos projectes finançats respectivament per la Fundació La Marató de TV3 i pel Ministeri d'Economia i Competitivitat.

Identificar les lesions

L'objectiu d'aquests projectes és desenvolupar un software aplicable a la pràctica clínica en les unitats especialitzades d'esclerosi múltiple i centres de radiologia que permeti, mitjançant la ressonància magnètica, identificar de manera més senzilla, ràpida i automàtica les lesions característiques d'aquesta malaltia, quantificar el grau d'atròfia cerebral dels pacients afectats i, a més, facilitar la quantificació i la valoració d'aquestes alteracions al llarg del temps.

Això permetrà, en un futur, poder utilitzar aquesta tecnologia en la monitorització més objectiva i automàtica dels efectes dels diferents tractaments en l'esclerosi múltiple.

Aquesta investigació es realitza en col·laboració de radiòlegs i neuròlegs de l'hospital Trueta de Girona, el parc hospitalari Martí i Julià de Salt, el Centre d'Esclerosi Múltiple de Catalunya (CEMCAT), l'hospital Vall Hebron de Barcelona, l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) i Institut de Recerca de la Vall d'Hebron.