A les comarques de Girona, la Generalitat només ha localitzat cinc parelles d'esparver cendrós, una au rapinyaire protegida que ara es concentra, sobretot, a Lleida. Els deu exemplars que fan el seu niu en terres gironines formen part d'una població de prop de 180 esparvers, ja que el Govern ha identificat una norantena de parelles a tot Catalunya.

Girona es troba a la cua en presència d'esparver cendrós (Circus pygargus), ja que el gruix de la població catalana d'aquest animal es troba a Lleida. En aquestes comarques, la campanya de nidificació de 2016 s'ha tancat amb 61 postes comptabilitzades i 87 polls que han aconseguit volar. Es tracta d'un ocell rapinyaire protegit, de mida mitjana, present a Catalunya durant l'estiu. Té la peculiaritat de niar al terra, preferentment en camps de cereal i altres conreus herbacis, fet que suposa un perill per a les postes en època de sega.

El Govern va iniciar el 1986 una campanya de localització i protecció dels nius, que ha aconseguit elevar a 60 el nombre de parelles que nidifica a la plana de Lleida. Juntament amb les 5 localitzades a Girona i unes 25 a Tarragona, el 2016 ja s'acosten a 90 parelles a tot Catalunya. En aquestes campanyes anuals de protecció de l'espècie hi participen tècnics de Medi Natural, Forestal Catalana, Agents Rurals, personal contractat i col·laboradors.