El perfil del diabtètic tipus 2 és un home de 69 anys amb hipertensió

Els equips d'atenció primària de l'ICS atenen gairebé 366.600 persones amb aquesta malaltia metabòlica, el que representa un 8% dels usuaris majors d'edat de l'empresa pública de salut

17.11.2016 | 09:18

El perfil del pacient que pateix diabetis mellitus tipus 2 atès a les consultes d'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) és un home de 69 anys, amb hipertensió arterial. La mitjana d'anys d'evolució d'aquesta malaltia crònica relacionada amb l'obesitat i els estils de vida poc saludables és de 8,44 anys i la mitjana d'edat en el moment del diagnòstic és de 60 anys.

Els equips d'atenció primària (EAP) de l'ICS -gairebé una trentena dels quals són a les comarques gironines- atenen un total de 366.596 persones amb diabetis tipus 2, la qual cosa representa el 8,1% de la població major d'edat assignada als EAP de la institució. En entorns urbans amb un nivell socioeconòmic baix, la xifra arriba fins al 9,34%. La prevalença de la malaltia també augmenta amb l'edat, de manera que entre les persones més grans de 70 anys arriba fins al 25%.

Del total d'afectats de diabetis tipus 2, el 55,8% són homes i el 44,2% restant, dones. Més del 45% dels pacients han fumat en algun moment de la vida. D'aquests pacients, el 14,3% encara fuma actualment. El 71,6% de les persones amb diabetis tipus 2 ateses a les consultes de l'ICS tenen hipertensió i el 6,1%, insuficiència cardíaca.

Les principals complicacions de la diabetis són les malalties cardiovasculars, les malalties renals (nefropatia diabètica), les neuropaties i les malalties dels ulls (retinopatia diabètica).

El 12,3% dels pacients amb diabetis tipus 2 atesos a les consultes d'atenció primària de l'ICS pateix una cardiopatia isquèmica; el 8,9%, una retinopatia; el 7,4%, una malaltia cerebrovascular.

La neuropatia i les malalties vasculars poden produir ferides o úlceres en les extremitats inferiors, que poden causar lesions greus que es coneixen amb el nom de peu diabètic. En els casos més greus, aquesta afecció pot requerir una amputació de l'extremitat per evitar una infecció generalitzada.

Per tal d'evitar complicacions, és fonamental realitzar una bona prevenció des de les consultes d'atenció primària. En aquest sentit, el 82,4% dels diabètics atesos pels EAP de l'ICS que es controlen la tensió la tenen dins la normalitat (per sota de 140 la pressió sistòlica i de 90 la diastòlica).

Els centres d'atenció primària de l'ICS també realitzen de manera sistemàtica el cribratge del peu diabètic i de la retinopatia, que s'han incrementat en els darrers anys. Així, el 67,9% dels pacients s'ha fet una revisió de les complicacions als peus i el 76,5%, de les complicacions als ulls en l'últim any.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Un home pateix una parada cardíaca durant la 44a Travessia de Sant Feliu

Un home pateix una parada cardíaca durant la 44a Travessia de Sant Feliu

Un home de 45 anys va patir ahir una aturada cardíaca mentre participava a la 44a Travessia de...

Cantallops s´agermana amb l´Albera (Rosselló)

Cantallops s´agermana amb l´Albera (Rosselló)

Representants de Sant Joan de l'Albera, Rosselló, van participar ahir a la Festa Major de...

Una acció pro-referèndum tapa una obra de Lluís Roura al municipi de Porqueres

Una acció pro-referèndum tapa una obra de Lluís Roura al municipi de Porqueres

Alguns veïns del poble no veuen bé que propaganda d'una determinada opció política serveixi per...

El sector turístic acaba l´agost amb xifres d´ocupació similars a les de l´any passat

El sector turístic acaba l´agost amb xifres d´ocupació similars a les de l´any passat

Únicament els apartaments de lloguer esperen tancar la temporada amb un increment respecte al...

«És molt dur viure sense ser qui realment ets»

«És molt dur viure sense ser qui realment ets»

Denuncia patir l'assetjament i la discriminació diàriament, actituds que no aturen la...

Enllaços recomanats: Premis cinema