Les comarques gironines lideren la producció estatal d'ous ecològics

Les dades del Ministeri d'Agricultura revelen que Girona va ser la província amb més caps de gallines ponedores l'any 2015, un total de 26.400 · La demarcació també és una de les principals productores de pollastres ecològics de l'Estat

28.11.2016 | 07:22
Els ous ecològics surten d´aquelles gallines que pasturen a l´aire lliure i mengen aliment ecològic.

Girona és la provincia de l'Estat lider en producció d'ous ecològics. Segons les dades del Ministeri d'Agricultura corresponents al 2015, les comarques gironines lideren en solitari el rànquing estatal amb un volum total de 26.400 caps de gallines ponedores. Aquesta xifra suposa un boom respecte a fa dos anys, quan Girona només tenia sis explotacions registrades i el nombre de gallines que produïen ous ecologics no arribava als 12.500.

Amb aquestes dades, la demarcació consolida la seva hegemonia en aquest camp de la ramaderia ecològica i impulsa Catalunya com la regió més productiva per davant d'Andalusia. Després de Girona hi ha la Corunya amb 21.800 caps, Barcelona amb 20.600 caps i Granada amb un total de 16.000.

L'augment del nombre de de gallines ponedores ha anat acompanyat per un lògic increment del nombre d'explotacions: segons les estadístiques del Ministeri la província en va registrar 11, gairebé el doble que durant el 2013.

En producció de pollastres ecològics Girona també és una de les potències estatals: és la segona que més aus produeix (24.800 caps), només superada pels 104.000 caps que van quantificar els productors de Lugo.

Els ous ecològics són aquells que provenen de gallines que pasturen a l'aire lliure, s'alimenten de pinso ecològic i passen una sèrie d'estrictes controls. Són els que gaudeixen de més bona fama, tot i que actualment els científics no es posen d'acord a determinar si tenen més qualitat que els ous d'una gallina de gàbia o de terra (aquella que pot moure's però dins d'un recinte tancat).

El que marca la diferència entre un ou ecològic i un «de gàbia» és (a banda del preu) el model de cria i els valors ètics que hi ha al darrere. Els productors convencionals defensen que amb la normativa europea actual les gallines tenen prou espai a les seves gàbies com per assegurar el seu benestar i una bona posta. Tanmateix, a Girona últimament molts productors els que han tendit a orientar aquest negoci cap a un tipus d'agricultura respectuosa cap al medi ambient i cap a incrementar el benestar animal.

Desxifrar l'etiqueta

Actualment, el consumidor té una manera per conèixer l'origen dels ous. L'etiquetatge a la clova és obligatori a la UE (que igualment impedeix el consum d'ous de fora de la Unió) i aquest diferencia quatre tipus d'ous amb números del zero al quatre.

Si el primer número per l'esquerra és un 0, estem parlant d'un ou ecològic. Les gallines han pasturat a l'aire lliure i s'han alimentat de productes d'agricultura ecològica que han passat estrictes controls de certificació.

Si el primer número és un 1, l'ou és de gallina camperola. És aquella que pastura a l'aire lliure però no està alimentada amb menjar ecològic.

Quan el primer número és un 2, la gallina és en un recinte tancat sense sortir a l'exterior, tot i que no estan en gàbies. Finalment, el número 3 és el dels ous que han estat fets per gallines criades en gàbies. La resta de xifres i lletres corresponen a l'origen de l'explotació, la mida de l'ou i altres factors. És important tenir-los en compte, ja que un ou ecològic produït a Alemanya serà, en realitat, molt menys ecològic que un de fet a les comarques gironines.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

El dispositiu de Trànsit a la C-17 a Ripoll no ajuda a millorar-hi la circulació

El dispositiu de Trànsit a la C-17 a Ripoll no ajuda a millorar-hi la circulació

?L'Ajuntament traslladarà les queixes que està rebent al Servei Català de Trànsit tot i que els...

Tots els actes de Carnaval d´aquest diumenge

Tots els actes de Carnaval d´aquest diumenge

Consulta l'agenda de rues, ranxos i activitats de carnestoltes a les comarques gironines

L´estètica dels polítics gironins: De les ´grenyes´ de Puigdemont a les espardenyes de Salellas

L´estètica dels polítics gironins: De les ´grenyes´ de Puigdemont a les espardenyes de Salellas

Patrycia Centeno raspalla la imatge i llenguatge corporal d'alguns polítics

Les poblacions gironines s´entreguen al Carnaval

Les poblacions gironines s´entreguen al Carnaval

Consulta l'agenda més completa del carnestoltes d'aquest dissabte

La grip aviària vola a Girona

La grip aviària vola a Girona

Sacrificades 7.000 aus més en sis granges que havien rebut ànecs de l'explotació infectada de Sant...

Enllaços recomanats: Premis cinema