Les comarques gironines lideren la producció estatal d'ous ecològics

Les dades del Ministeri d'Agricultura revelen que Girona va ser la província amb més caps de gallines ponedores l'any 2015, un total de 26.400 · La demarcació també és una de les principals productores de pollastres ecològics de l'Estat

28.11.2016 | 07:22
Els ous ecològics surten d´aquelles gallines que pasturen a l´aire lliure i mengen aliment ecològic.

Girona és la provincia de l'Estat lider en producció d'ous ecològics. Segons les dades del Ministeri d'Agricultura corresponents al 2015, les comarques gironines lideren en solitari el rànquing estatal amb un volum total de 26.400 caps de gallines ponedores. Aquesta xifra suposa un boom respecte a fa dos anys, quan Girona només tenia sis explotacions registrades i el nombre de gallines que produïen ous ecologics no arribava als 12.500.

Amb aquestes dades, la demarcació consolida la seva hegemonia en aquest camp de la ramaderia ecològica i impulsa Catalunya com la regió més productiva per davant d'Andalusia. Després de Girona hi ha la Corunya amb 21.800 caps, Barcelona amb 20.600 caps i Granada amb un total de 16.000.

L'augment del nombre de de gallines ponedores ha anat acompanyat per un lògic increment del nombre d'explotacions: segons les estadístiques del Ministeri la província en va registrar 11, gairebé el doble que durant el 2013.

En producció de pollastres ecològics Girona també és una de les potències estatals: és la segona que més aus produeix (24.800 caps), només superada pels 104.000 caps que van quantificar els productors de Lugo.

Els ous ecològics són aquells que provenen de gallines que pasturen a l'aire lliure, s'alimenten de pinso ecològic i passen una sèrie d'estrictes controls. Són els que gaudeixen de més bona fama, tot i que actualment els científics no es posen d'acord a determinar si tenen més qualitat que els ous d'una gallina de gàbia o de terra (aquella que pot moure's però dins d'un recinte tancat).

El que marca la diferència entre un ou ecològic i un «de gàbia» és (a banda del preu) el model de cria i els valors ètics que hi ha al darrere. Els productors convencionals defensen que amb la normativa europea actual les gallines tenen prou espai a les seves gàbies com per assegurar el seu benestar i una bona posta. Tanmateix, a Girona últimament molts productors els que han tendit a orientar aquest negoci cap a un tipus d'agricultura respectuosa cap al medi ambient i cap a incrementar el benestar animal.

Desxifrar l'etiqueta

Actualment, el consumidor té una manera per conèixer l'origen dels ous. L'etiquetatge a la clova és obligatori a la UE (que igualment impedeix el consum d'ous de fora de la Unió) i aquest diferencia quatre tipus d'ous amb números del zero al quatre.

Si el primer número per l'esquerra és un 0, estem parlant d'un ou ecològic. Les gallines han pasturat a l'aire lliure i s'han alimentat de productes d'agricultura ecològica que han passat estrictes controls de certificació.

Si el primer número és un 1, l'ou és de gallina camperola. És aquella que pastura a l'aire lliure però no està alimentada amb menjar ecològic.

Quan el primer número és un 2, la gallina és en un recinte tancat sense sortir a l'exterior, tot i que no estan en gàbies. Finalment, el número 3 és el dels ous que han estat fets per gallines criades en gàbies. La resta de xifres i lletres corresponen a l'origen de l'explotació, la mida de l'ou i altres factors. És important tenir-los en compte, ja que un ou ecològic produït a Alemanya serà, en realitat, molt menys ecològic que un de fet a les comarques gironines.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

AgriEnergia inaugura una nova oficina a Banyoles

AgriEnergia inaugura una nova oficina a Banyoles

L'empresa banyolina AgriEnergia ha obert una nova oficina a la capital del Pla de l'Estany, amb...

Matí gèlid a les comarques de Girona amb mínimes sota zero

Matí gèlid a les comarques de Girona amb mínimes sota zero

La mínima recula fins als 21,6 graus negatius a Das i a la ciutat de Girona el registre ha caigut...

La Guàrdia Civil rescata un gos de caça després de caure en un barranc

La Guàrdia Civil rescata un gos de caça després de caure en un barranc

L'animal no havia tornat després d'una jornada de caça perquè havia caigut en un barranc de...

Cacen un conductor bala sense permís per tercer cop amb un Lamborghini

Cacen un conductor bala sense permís per tercer cop amb un Lamborghini

Els mossos el van interceptar a Sant Gregori a 170 km/h i, en revisar la documentació del vehicle,...

L´Audiència Provincial va absoldre el pederasta de Salt el passat juny

L´Audiència Provincial va absoldre el pederasta de Salt el passat juny

L'home ha ingressat a presó provisional per 8 delictes relacionats amb la pederàstia · El darrer...

Enllaços recomanats: Premis cinema