El Govern català finançarà, a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) quatre projectes impulsats per la Diputació de Girona a les comarques gironines. Dos d'ells estan vinculats a l'eficiència energètica i els altres dos vinculats a la promoció del patrimoni natural i cultural. Per exemple, s'instal·laran calderes 22 calderes de biomassa en diferents municipis o es crearan nous itineraris turístics pedalables i de vies verdes. En total, la inversió superarà els 13 milions d'euros i se'n beneficiaran 51 municipis de la demarcació.

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatges, Meritxell Borràs, va participar ahir al costat del president de la Diputació de Girona, Pere Vila, en la presentació dels quatre projectes escollits en la província en la darrera convocatòria presentada pel Govern de dos eixos dels fons Feder per al 2014-2020.

Cal recordar que els fons Feder gestionat pel Govern finança un 50% de cada projecte. La Diputació un 25% i, a més, segons va explicar Vila, s'estudia la manera que els municipis tampoc paguin l'IVA relacionat amb el projecte.

El primer projecte es tracta de «Calderes, xarxes de calor i instal·lacions per a la producció d'estella». Rebrà uns 2 milions d'euros per instal·lar 22 calderes de biomassa per a ús d'aigua calenta en edificis municipals o entitats locals a la Jonquera, la Cellera de Ter, Vilademuls, Santa Coloma de Farners, Figueres, Fontanals de Cerdanya, Mieres, Darnius, Quart, Camprodon, Campdevànol, Cassà de la Selva, Sant Hilari Sacalm, Bordils, Caldes de Malavella, Aiguaviva, Vilobí d'Onyar, Sant Julià de Llor i Bonmatí, Riudellots, Roses, Palafrugell i Arbúcies. També per construir instal·lacions de producció de biomassa a Navata i a Ribes.

El segon projecte rebrà 2 milions per millorar en eficiència energètica l'enllumenat públic exterior d'edificis municipals o entitats locals a Arbúcies, Caldes de Malavella, Figueres, Pals, Ripoll, Sant Gregori, Sarrià de Ter, Sils, Vilablareix i Riells i Viabrea.

Amb el tercer projecte el Govern finançarà amb 765.000 euros la xarxa museística d'Arbúcies, Sant Feliu de Guíxols, Palafrugell, Ripoll i Olot. Finalment, el projecte de Vies Verdes rebrà 1,9 milions per a una xarxa d'itineraris amb l'actuació de connexió que beneficiarà directament Esponellà, Serinyà, Sarrià de Ter, Sant Julià de Ramis, Palol de Revardit, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Banyoles, Porqueres, la Vall de Bianya, Campdevànol i Cornellà del Terri.