El Departament d'Agricultura aixecarà aquest diumenge les darreres restriccions al voltant del segon focus de grip aviària detectat a Sant Gregori i preveu que totes les explotacions afectades puguin tornar a operar amb normalitat i, per tant, entrar bestiar a mitjans de maig. La consellera, Meritxell Serret, es va reunir ahir amb les explotacions afectades i els va comunicar que el Departament treballa amb unes indemnitzacions d'uns 300.000 euros per a les deu granges que van haver de sacrificar animals. Per a la resta, la Generalitat posarà a disposició finançament a través de l'Institut Català de Finances i l'empresa AVALIS amb l'objectiu de «donar cobertura a les necessitats financeres» de les explotacions afectades per les restriccions. Agricultura mantindrà de moment altres mesures de bioseguretat d'aus com ara la prohibició de celebrar fires o mercats amb aus a l'aire lliure i la caça d'aus salvatges.

De moment, la crisi generada per la grip aviària s'acosta a la fi amb l'aixecament de les restriccions al voltant del segon focus amb epicentre a Sant Gregori. Des de diumenge podran començar a tornar a la normalitat. Entre les restriccions hi havia la immobilització d'animals i la prohibició d'entrar nou bestiar. Fa unes setmanes ja es van aixecar les que hi havia a la zona del primer focus dels Aiguamolls, amb l'aparició d'una cigonya morta pel virus.

La mesura permetrà, segons el Departament, que les explotacions afectades puguin estar operatives a mitjans de maig i puguin començar a entrar, progressivament, nou bestiar. «Esperem que puguin ser totes incloses les que van haver de sacrificar bestiar», va concretar ahir la consellera.

El Departament es va reunir al matí amb els propietaris afectats i els va anunciar unes indemnitzacions de 300.000 euros per a les deu granges que van haver de sacrificar ànecs. Per a la resta, la consellera va assegurar que s'ha obert una línia de finançament a través de l'Institut Català de Finances i l'empresa AVALIS.

L'objectiu és que totes les explotacions que, d'una manera o altra, s'han vist afectades per les restriccions que s'han aplicat puguin refinançar-se. Serret va explicar que, en canvi, es mantindran les mesures de «bioseguretat». Entre elles, continuarà la prohibició de celebrar fires o mercats amb aus o la caça d'aus salvatges.