L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) no té previst retirar les roques que han quedat acumulades a tocar del riu Toronell al seu pas per Castellfollit de la Roca (Garrotxa) perquè "no hi ha cap element que alteri la circulació de l'aigua". El 15 de febrer passat, hi va haver una esllavissada al vessant sud de la cinglera d'aquest municipi després d'unes fortes pluges. Un total de 70 tones de basalt amb forma de roques de grans dimensions van desprendre's i van acabar a aquest punt. L'Ajuntament va denunciar-ho fa uns dies alhora que va demanar a l'ACA que netegés la zona. La setmana passada, tècnics d'aquest ens van inspeccionar el terreny i van determinar que no fa falta cap actuació urgent perquè els despreniments no han afectat la llera. Segons aquest informe, en aquesta zona la llera "té capacitat suficient i no s'hi desenvolupa cap activitat ni ús".

Els despreniments de roca que hi ha a la zona són deguts a la "soscavació" de la base de la cinglera per l'erosió del riu Fluvià (a la vessant nord) i del riu Toronell (a la vessant sud). Segons els informes tècnics del Departament de Territori i Sostenibilitat, aquest és un factor que "actua a llarg termini i a una velocitat molt lenta". Malgrat tot, si es compara amb el mapa històric dels anys 1689 i 1690 amb el topogràfic actual és veu com hi ha hagut un "evident retrocés important" de la cinglera, a causa de la seva estructura geològica de columnes basàltiques i la dinàmica erosiva dels rius. És per això que hi ha hagut despreniments freqüents al llarg de la història.

Segons aquests informes, la cinglera també pateix altres factors que afavoreixen les esllavissades, com és la pròpia constitució de la pedra de la cinglera, que ja de per sí té esquerdes pel refredament de les colades basàltiques de fa milers d'anys; la infiltració de l'aigua de pluja, les aigües residuals i pluvials dels habitatges que hi ha a dalt i la vegetació i les arrels que van creixent entre les esquerdes.

L'últim despreniment a la cinglera va passar el 15 de febrer passat, cap a les tres de la tarda, a la vessant sud que dona al riu Toronell després d'unes fortes pluges. Un total de 70 tones de roques de basalt van baixar per uns 35 metres de caiguda i uns 6 metres d'amplada fins arribar al riu. Alguns veïns que ho van sentir van creure que era un camió de gran tonatge. Aquesta esllavissada és la més important que hi ha hagut des que l'any 2011, quan es va esfondrar una part important de la punta de la cinglera, formada per argiles que van cedir i que van baixar uns metres més avall.

Malestar des de l'Ajuntament

L'Ajuntament de Castellfollit de la Roca ha expressat el seu malestar després de conèixer que l'ACA no té previst netejar la zona on hi va haver el despreniment tal com ells reclamaven fa uns dies. Asseguren que ningú de l'ACA s'ha posat en contacte amb ells per informar-los de la situació i dels resultats de la inspecció que van fer sobre el terreny la setmana passada. L'equip de govern (ERC) no entén com, unes roques tant grans, poden deixar-se a tocar del riu Toronell si bé admeten que no tenen coneixements tècnics. Temen que hi pugui haver problemes si hi ha una crescuda del riu més endavant.

El consistori va reclamar fa uns dies una actuació integral a l'entorn de la cinglera per frenar la seva "degradació". Segons càlculs municipals, una actuació integral a l'entorn de la cinglera costaria uns 100.000 euros però aquesta és una despesa que el consistori diu que no pot assumir, no només perquè té un pressupost anual petit - és de menys d'1 milió d'euros- sinó sobretot perquè tenen un nivell d'endeutament molt alt. Demanen més implicació per part de les administracions arran de l'últim despreniment.

A finals del 2015, la Generalitat, juntament amb l'Institut Geològic i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, es va comprometre a impulsar un pla integral de conservació a través d'un equip tècnic de treball. L'Ajuntament, però, ha denunciat que el pla ha quedat aturat.

Text