Dos adolescents gironins s'han vist involucrats en el joc suïcida de la Balena Blava, que incita les víctimes a superar diversos reptes fins arribar al suïcidi. Segons va informar ahir TV3, el primer cas gironí és una noia filla de pares russos que es va iniciar en el «joc» a través de les xarxes socials a Rússia. En el moment en què es va detectar el cas ja havia superat diversos reptes, com per exemple el de situar-se al límit d'un precipici. Tres mesos després d'haver-se detectat el seu cas, que és el més antic de Catalunya, la noia continuava internada en un centre i rebent tractament. L'altre cas gironí és el d'un nen de 13 anys que va poder ser detectat quan tot just començava a iniciar-se en el procés.

Aquests dos nous casos se sumen als tres que ja s'havien detectat en un institut de Santa Coloma de Gramenet, on dos nois i una noia de segon d'ESO estan rebent atenció psicològica especialitzada després d'haver-se iniciat en aquest macabre «joc». El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha demanat «no abaixar la guàrdia» davant d'aquest fenomen, que capta els joves a través de les xarxes socials. I en aquest sentit, ha fet una crida a denunciar qualsevol indici vers aquest joc. «Qualsevol grup que detecti que aquest contingut s'està enviant, que faci una denúncia a la comissaria dels Mossos o a l'Oficina de Relacions amb la Comunitat», ha demanat.

El joc de la Balena Blava, creat a Rússia, planteja 50 proves de contingut temerari o que impliquen autolesions, i que tenen com a finalitat el suïcidi. El repte, dirigit sobretot a adolescents, els demana que cada dia acreditin amb fotografies o vídeos aquells reptes que van suerant. Entre les proves que se'ls proposa hi ha, per exemple, asseure's en un lloc molt elevat tot deixant part del cos al buit; autoesionar-se amb talls en diferents parts del cos (per exemple, fent-se inscripcions o «dibuixant» la balena blava que dona nom al joc), tallar-se el llavi, mirar pel·lícules de terror durant hores o mantenir-se diversos dies sense dormir. L'objectiu final és que el jove se tregui la vida.