La majoria de les 447 persones que han trobat feina després de passar pels programes d'inserció laboral de Càritas Diocesana de Girona, un 10% més que l'any anterior, tenen contractes temporals. Segons la directora de l'entitat, Dolors Puigdevall, aquest fet demostra la «contradicció» que suposa «tenir un lloc de treball que, en molts casos, no assegura tenir un mínim per viure». Precisament, combatre aquesta situació i la cronificació de la pobresa, que Càritas alerta que s'ha convertit en familiar, es troba entre els reptes de futur de l'entitat.

Prop de 55.000 gironins es van beneficiar dels 45 projectes i els 314 serveis d'acció social de Càritas el 2016, a través de l'atenció directa de 22.283 persones, una xifra que es manté estable. Ara bé, la majoria, un 66%, fa més de 2 anys que acudeixen a l'organització i un 7% en fa més de 5. Puigdevall va apuntar que pràcticament es veu tothom un cop al mes.

Més famílies monoparentals

Més de la meitat dels seus usuaris, el 55%, són dones. El 63% són famílies i el 57% tenen fills, el 38% de les quals són nombroses i un 27%, monoparentals; les sol·licituds d'ajuda d'aquestes últimes són les que han augmentat més. Per edats, el 25% de les persones ateses són infants i joves, mentre que l'11% superen els 65 anys. Tal com mostra la memòria, la tendència a l'alça es troba entre els col·lectius més joves i més grans.

Pel que fa a la procedència dels beneficiaris, tot i que el gruix el conformen les persones d'origen estranger -amb un 23% en situació administrativa irregular-, el 35% té nacionalitat espanyola i és el col·lectiu que ha crescut més.

L'augment d'un 10% de les persones que han trobat feina després de l'acompanyament de Càritas és una de les dades més rellevants del 2016, amb 1.190 participants en els seus programes laborals -un 17% més que el 2015. El 60% dels 447 gironins que han trobat feina són dones i el 40%, homes. Respecte el sector on s'han inserit, el 80% ho ha fet als serveis, el 10% a la indústria i un altre 10% a l'agricultura i la construcció.

El 71% dels usuaris que atén es troben a l'atur i 1 de cada 3 aconsegueixen incorporar-se al mercat laboral normalitzat, encara que amb condicions precàries. «Ara, treballar no assegura fer front a les despeses bàsiques ni els drets bàsics dels treballadors», va lamentar la presidenta, que va reivindicar el dret al «treball digne».

En l'àmbit laboral destaca l'empresa d'economia solidària Ecosol, que ofereix 61 llocs de feina; un 22% més que l'exercici anterior.

De cara a les seves noves línies d'actuació, Càritas vol incidir en el lloguer social, una àrea que ha potenciat i per a la que reben més peticions, sobretot dels col·lectius joves. En relació amb l'habitatge, l'entitat del Bisbat també ha comprovat el creixement de les situacions de pobresa energètica, que el 2016 van afectar 61 de les famílies que passen pels seus serveis.

En un altre àmbit, la política de les 50 Càritas locals que integren la diòcesi és reforçar els projectes educatius, que van atendre 984 infants i joves -un 15% més-, el 68,5% dels quals ha millorat els resultats acadèmics. D'altra banda, 2.918 adults han participat en les diferents línies formatives i d'empoderament social, vinculdes als programes d'aliments, als tallers de costura o a les propostes adreçades a immigrants, entre d'altres.

L'última memòria d'activitats de Càritas també mostra un increment del nombre de voluntaris, que se situa en 2.613 i s'afegeixen als 121 treballadors de l'entitat. Com és habitual, la majoria del voluntariat està format per dones, amb un 71% enfront del 29% d'homes. Per edats, la proporció més elevada és la dels majors de 65 anys, amb un 41%.