Olot, ciutat pilot a Europa en implantació d'energies sostenibles als habitatges

La idea és facilitar l'arribada de les energies sostenibles a les llars convencionals

17.05.2017 | 12:59
Jane Elias, avui a Olot

Jane Elias, coordinadora del programa d´eficiència energètica PACE a Sonoma (Califòrnia), ha explicat un programa de finançament de les millores d´eficiència energètica en edificis residencials i comercials. Segons ella, quan PACE posa al seu abast un finançament associat a la propietat que es pot tornar en un mínim de 20 anys. A més del finançament, Europace facilita el contacte amb empreses acreditades per poder dur a terme els projectes finançats d´una manera segura.

Ha indicat que el programa a més de generar un important estalvi en la despesa energètica i una millora en la qualitat de vida i confort dels usuaris, facilita la creació de llocs de treball en l´àmbit de l´economia verda. Ha posat d´exemple que als Estats Únits, el programa ha finançat projectes per valor de 3.300 milions de dòlars i ha creat 29.000 llocs de treball.

La previsió de l´Ajuntament d´Olot és aplicar de manera pràctica el programa presentat per Jane Elias a partir del 2019. Olot és una ciutat que disposa d´una illa d´energies sostenibles que abasta gran part dels edificis públics del centre i compta amb un pla d´aplicació de sistemes d´energies sostenibles als edificis públics. Això no obstant, han comptat que un 28% de les emissions de CO2 a l´atmosfera provenen dels edificis residencials. Aquest percentatge és el que ha motivat l´Ajuntament, empès pels professionals del sector, a contactar amb Jane Elias i el programa Europace.

Després de la roda de premsa, Elias s´ha reunit amb tècnics en energia de l´Ajuntament i els ha fet un taller pràctic del programa Europace. Abans, ha explicat: «Al 2012 vàrem escriure una espècie de manual per poder posar en pràctica el projecte, veig que molta gent se l´ha llegit i ara tenen preguntes que jo intentaré resoldre».

Les millores orientades a l´estalvi energètic que es poden fer en una casa poden anar des de les més bàsiques com el canvi d´una caldera o la millora dels aïllaments a la utilització d´energies renovables (plaques fotovoltaiques, geotèrmia, biomassa..) o més sofisticades com la utilització d´Internet de les coses per monitoritzar el consum energètic d´una casa. El programa presentat per Jane Elias és fer possible el finançament d´unes reformes que fins ara han estat complicades a les famílies corrents. El motiu són els interessos i el termini de retorn dels bancs normals que dificulten la decisió a les famílies. En aquest sentit, tampoc han tingut èxit les subvencions públiques.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Els examinadors de Trànsit rebutgen l´oferta de la DGT i amplien la vaga al desembre

Els examinadors de Trànsit rebutgen l´oferta de la DGT i amplien la vaga al desembre

El col·lectiu qualifica d'«indigne» la proposta d'un complement salarial de 125 euros a canvi de...

Tornen a presentar una moció per fer fora l´alcalde de Setcases

Tornen a presentar una moció per fer fora l´alcalde de Setcases

Els tres regidors de l'equip de govern de Setcases (Santi Molas, Anna Vila i Joan Casadevall)...

La Costa Brava va a Suècia i Dinamarca

La Costa Brava va a Suècia i Dinamarca

L'oferta turística de la Costa Brava i les comarques de Girona s'ha donat a conèixer...

Un ajut millorarà l´àpat de 83 infants del Ripollès

Un ajut millorarà l´àpat de 83 infants del Ripollès

El Consell Comarcal del Ripollès i l'Obra Social La Caixa han establert un acord pel qual...

La patronal dels apartaments turístics calcula tenir-los tots legalitzats en 2-3 anys

La patronal dels apartaments turístics calcula tenir-los tots legalitzats en 2-3 anys

Les comarques gironines tenen actualment 28.000 apartaments d'ús turístic legalitzats, que sumen...

Declaració d'Independència

 
Consultori

Puigdemont al Parlament

Carles Puigdemont pot declarar la independència aquesta tarda però no ha aclarit si serà simbòlica o efectiva - El Govern espanyol, amb el suport del PSOE i Cs, diu que està disposat a prendre «les mesures que calguin» per evitar que tiri endavant


Enllaços recomanats: Premis cinema