L'Idibgi confirma que el fàrmac més comú contra la diabetis altera la flora intestinal

La descoberta dels investigadors gironins obre una nova via per tractar els pacients diabètics i obesos

25.05.2017 | 12:47

El fàrmac antidiabètic més comú arreu del món, la metformina, alterna la microbiota intestinal, segons un estudi de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona, l'Idibgi. Aquest descobriment, que s'acaba de publicar a la prestigiosa revista Nature Medicine, obre una via per a desenvolupar nous tractaments per abordar la diabetis tipus 2 i l'obesitat.

Un dels efectes secundaris més freqüents de la metformina és la diarrea, del que es pot arribar a deduir que pot alterar la microbiota intestinal, també anomenada flora intestinal, i que són els microorganismes de l'intestí, que contribueixen al funcionament correcte de l'aparell digestiu.

Per confirmar aquesta hipòtesi, l'any2012, un equip d'investigadors gironins encapçalat pel doctor Josep Manuel Fernández Real, de l'Idibgi i cap de secció del servei d'Endocrinologia de l'hospital Josep Trueta de Girona, amb la participació dels doctor Wifredo Ricart i Eduardo Esteve, del mateix servei, van engegar un estudi al centre de referència de les comarques gironines.

A la investigació hi van participar quaranta persones, a la meitat de les quals se'ls va subministrar el fàrmac, mentre que les altres prenien un placebo, a més d'una dieta hipocalòrica. Els investigadors els va seguir cada dos mesos i, al cap de mig any, a tots els pacients se'ls va administrar metformina. Paral·lelament, es va treballar amb animals a la universitat de Goteborg, a Suècia, per observar com la microbiota dels pacients tractats amb metformina reduïa la glucèmia dels ratolins.

A més, part de la femta dels pacients encara no tractats es va col·locar en uns incubadors/biorectactors, i es va poder comprovar com el fàrmac va induir al laboratori la proliferació dels mateixos bacteris que eren més abundants a la microbiota dels pacients tractats.

Això, indica l'idibgi, va demostrar que els efectes són similars in vivo (al pacient) i in vitro (al laboratori), pel que no depenen de la inducció d'altres possibles canvis mediats per metformina en l'organisme.

Aquests bacteris que proliferen podrien ser molt beneficiosos per al desenvolupament de nous tractaments per a la diabetis tipus 2 i contra l'obesitat, segons apunta la investigació publicada en una de les publicacions mèdiques més prestigioses del món amb el títol «La metformina altera l'estructura i funció de la microbiota intestinal en pacients diabètics tipus 2 sense tractament previ».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema