La calor d'estiu i el sol que han dominat aquests últims dies tenen les hores comptades. El mercuri dels termòmetres de les terrasses començarà a baixar i el cel s'anirà encapotant amb núvols que faran augmentar les probabilitats de ruixats a les comarques de Girona.

Oficialment l'estiu no arriba fins al 21 de juny, però aquesta penúltima setmana de maig s'ha viscut un estiu meteorològic. Les altes temperatures, que han superat els 30 graus durant el dia, no només s'han registrat a l'aire. La temperatura del mar està uns dos graus per sobre dels valors normals per l'època de l'any actual. De fet, a hores d'ara el mar està tan calent com a finals de juny de l'any passat, ja que l'aigua es troba al voltant dels dinou graus.

La situació d'avui començarà a canviar respecte al que ha estat la tònica dels últims dies. Les temperatures oscil·laran entre els 26 i els 31 graus i, mentre que les màximes es mantindran semblants al cap de setmana, les mínimes pujaran dos o tres graus. Tot i això, els núvols baixos i els bancs de boira a primera hora del matí en alguns punts del litoral, principalment a la Costa Brava, que acabaven deixant pas a un cel serè, aniran en augment avui i sobretot demà. Durant el dia, aquests núvols s'aniran fent més espessos i, fins i tot, a partir del vespre poden deixar algun ruixat a Ponent.

Dimarts arriba el canvi

A partir de dimarts, el front es va apropant al nord-est de Catalunya i els núvols alts i mitjans poden deixar ruixats aïllats i de curta durada a qualsevol punt del país, també a les comarques gironines, tot i que tenen més números d'haver d'agafar el paraigua al Pla de Lleida, a la Franja de Ponent i a zones del Pirineu i Prepirineu.

Aquest canvi de temps que arriba farà recular els termòmetres entre dos i cinc graus i portarà nuvolades i inestabilitat al conjunt del territori català, amb precipitacions febles i moderades que acumularan quantitats poc abundants d'aigua. Les precipitacions poden anar acompanyades de tempesta i localment de calamarsa.

La fi d'un període càlid

Aquest mes de maig ha estat més càlid que els darrers anys. El temps estival d'aquests dies no es pot considerar onada de calor perquè no s'han superat de manera molt àmplia les temperatures mitjanes per l'època de l'any durant molts dies seguits, però sí un període càlid. Tot i això, les temperatures baixaran fins a mitjans de setmana.