Quart va fer dijous un pas més per disposar a curt termini del seu primer espai per a la gent gran: un centre de dia i una residència en un espai de 33.200 metres quadrats (3.500 de construcció) que busca satisfer les demandes dels veïns del municipi, per als usuaris i també en l'àmbit professional. La promotora és Bionatur -empresa dedicada a solucions per eliminar els gasos contaminants- i invertirà uns 12 milions d'euros i preveu crear 50 llocs de treball per donar assistència a les 30 places previstes per al centre de dia i 92 per al geriàtric, una part d'elles reservades només per a veïns de Quart.

El ple de Quart va aprovar provisionalment el pla especial, després d'uns vuit anys on, amb canvis al consistori, ha anat patint modificacions. Després de l'aprovació inicial, dijous va ser el torn de l'aprovació provisional i passarà ara a la comissió de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat per al vistiplau definitiu. Un cop aprovat, la previsió és poder iniciar immediatament les obres amb un temps d'execució d'uns dos anys, va relatar ahir el director general de Bionatur, Pere Costa.

L'espai on s'ubicarà el centre de dia i la residència és on ara hi ha les granges abandonades al paratge de La Roureda, que té uns 6.000 m2 edificats i que s'enderrocarà l'endemà mateix a tenir els permisos per fer el nou projecte. La Granja la van comprar el 1994 i estava abandonada des del 1992.

En total, però, la zona és d'uns 30.000 m2, 3.000 dels quals es destinaran a la nova construcció i la resta seran per a jardins i zones de natura i bosc que envoltaran el centre de dia i la residència i destinat als usuaris. La integració amb l'entorn serà un dels pilars del projecte, explica el promotor.

L'any 2012 es va signar un conveni entre l'Ajuntament de Quart i els promotors on s'establien, entre altres, clàusules per garantir els beneficis per als veïns de la vila.

Així, es reservaran 22 places de les 30 totals del centre de dia per a veïns de Quart i a un preu concertat iguals als de la Generalitat. Altres dues places seran totalment gratuïtes per a usuaris que tenen dificultats econòmiques. Pel que fa a la residència, tindrà 92 places, de les quals 9 seran a un preu concertat i una serà de franc.

El complex serà de planta baixa, edificis diferenciats per al centre de dia i per al geriàtric, amb diversos pavellons residencials. En total, 3.500 m2 construïts i 33.200 en total «de luxe» envoltat de jardins per passejar, gespa i integrat amb l'entorn natural. Disposarà, expliquen, de tots els serveis, sales de gimnàs, cuina, despatxos, habitacions, zones comunes, etc.

Per això, contractaran uns 50 professionals, metge (que també pugui servir per a Quart en casos especials fora d'horari del Consultori Local per a persones majors de 60 anys empadronades a la vila), psicòlegs, gerontòlegs, infermeres, auxiliars d'infermeria, cuiners, fisioterapeutes, jardiner, educador social, monitors...

A més, segons el conveni, la prioritat serà contractar professionals de Quart. Així, l'Ajuntament crearà una borsa de treball perquè el màxim nombre de professionals puguin ser de Quart (el conveni estableix un mínim) i el consistori oferirà també formació.