L'hospital Josep Trueta de Girona millorarà i modernitzarà el servei de Farmàcia amb un projecte que preveu robotitzar el magatzem i construir una nova zona de sales blanques per a les preparacions estèrils de medicaments. El projecte, que és fuit de la col·laboració entre l'Institut Català de la Salut (ICS) i l'Institut Català l'Oncologia (ICO), suposarà una inversió d'1,183 milions d'euros i s'hi començarà a treballarar durant l'últim trimestre de l'any.

El servei de Farmàcia del Trueta, que és al soterrani de l'edifici, manté la mateixa estructura i distribució d'espais que tenia l'any 1968, moment en el qual es va autoritzar la seva obertura.

Per a posar el servei de Farmàcia al dia, s'ha previst automatitzar el magatzem de medicaments amb un equipament que costarà més de 430.000 euros. Es tracta d'un robot que conté tots els medicaments organitzats de manera eficient i amb les màximes condicions de seguretat.

La compra d'aquest robot estructurat en dos carrussels amb 24 caselles cadascun i que ocuparà 39 m3 permetrà, entre d'altres millores, incrementar la productivitat ja que permet preparar fins a sis comandes a la vegada i millorar les condicions de conservació dels medicaments, perquè estan controlats per un registre continu de temperatures, segons destaquen fonts de l'hospital Josep Trueta de Girona.

A més d'informatitzar la gestió documental, es pretén optimitzar el control d'estocs i gestionar de forma contínua l'inventari. El magatzem del servei de Farmàcia és l'eix principal de tots els circuits logístics dels medicaments a l'hospital i actualment conté, aproximadament, 948 referències (exceptuant medicaments d'assajos clínics).

L'altra part important del projecte és la construcció d'una nova zona de sales blanques, on es prepararan els medicaments oncològics, els perillosos, les nutricions parenterals i altres medicaments endovenosos.

Actualment, la preparació de medicaments està organitzada en uns 64,41 m2 que es distribueixen en tres grans àrees: el laboratori de preparacions no estèrils; la zona de preparacions de nutricions artificials i altres barreges endovenoses, que data dels anys 80 i una part més nova, construïda el 2002, on espreparen els citostàtics, és a dir, els tractaments oncològics.

Augment d'activitat

La nova zona de sales blanques s'ubicarà en uns espais annexos al servei de Farmàcia que en aquests moments formen part de la cuina, majoritàriament. La superfície a remodelar és d'uns 100 m2 i el cost del projecte serà d'uns 700.000 euros. Aquests canvis permetran millorar l'eficiència en el treball i les noves instal·lacions s'adequaran a l'increment continu de l'activitat d'aquest servei central que dona servei a la resta d'especialitats del centre. Hi treballen farmacèutics especialistes, farmacèutics residents de farmàcia hospitalària, diplomats d'infermeria, tècnics, auxiliars, zeladors i personal administratiu.

Aquest servei s'ocupa de l'adquisició, la custòdia, la conservació, el subministrament i la dispensació dels medicaments necessaris per al desenvolupament de l'activitat assistencial de l'hospital i dels centres d'atenció primària, i dels tractaments extrahospitalaris que requereixin vigilància, supervisió i control.

També realitza l'elaboració de fórmules magistrals, el reenvasament, les preparacions intravenoses de medicaments, la nutrició artificial, a més de la preparació de quimioteràpia i la gestió d'assajos clínics.