L'Ajuntament d'Olot en el ple d'anit va aprovar un Ajuntament d'Olotpressupost Es tracta d'un compte un 6,80% superior al de l'any passat. El pressupost va tirar endavant amb els vots de PDeCAT-DC i PSC, l'abstenció d'ERC i els vots en contra de la CUP i OeC.

Educació amb 255.000 euros té un augment del 4,62% respecte a l'any passat . El motiu de la puja és l'obertura d'una segona línia a l'escola bressol de Sant Miquel.

Per a Serveis Socials hi ha 844.000 euros, un 5,23% més que el 2017. L'augment ha de permetre el desplegament del model preventiu d'atenció a la infància amb la contractació de 4 nous professionals.

A Ocupació destinen 1.060.000 euros, un 20% més que l'exercici actual. Preveuen fer un pla d'ajuda per a persones en atur crònic i replantejar el sistema de formació professional.

Cultura baixa perquè eliminen els premis literaris Ciutat d'Olot i no faran publicacions locals. Continuaran els festivals MOT i Sismògraf, les programacions de jazz i circ a les places i la residència FABER.

En tant que novetats els pressupostos preveuen una partida de 100.000 euros per un pressupost participatiu destinat als barris, un estudi per una piscina coberta pública i una inversió per reformar la pista d' skate. Aquesta darrera ha estat reclamada pels usuaris. En el capitol 1 referent a personal hi ha un increment del 2% en salaris.

En el mateix ple, les ordenances fiscals L'IBI tindrà un augment d'entre 2,72 ? a 19,62 ? any per a 8 de cada 10 rebuts. Les plusvàlues van ser aprovades amb els vots a favor de PDeCAT-DC,i PSC, l'abstenció OeC i el vot en contra d'ERC i OeC.

En el cas de les plusvàlues, el canvi de normativa suposarà que només hagin de pagar les transmissions on s'hagi detectat un increment de valor, i no com en l'actualitat que afecta totes les transmissions (tant compra i venda com herències).

Calculen que aquesta modificació representarà una disminució d'entre 30 i 50% dels ingressos municipals i que, per tant l'Ajuntament pugui deixar d'ingressar uns 400.000 euros. De cara al 2018, l'Ajuntament té previst pujar el tipus de base de les plusvàlues en el tram de fins a 5 anys (del 22 al 26%) per a les operacions de caràcter més especulatiu.

Per a l'any 2018, l'Ajuntament manté les bonificacions a les famílies monoparentals i aturats. Com a novetat, s'introdueix una bonificació de l'IBI (amb un màxim del 20%) als immobles on es desenvolupi un comerç de caràcter emblemàtic.

Bonificacions a l'IBI

Al sector de la pagesia, s'aplica una bonificació del 50% de l'IBI rústica. Al sector industrial, ajudes econòmiques equivalents a un percentatge sobre la quota d'IAE amb un màxim del 5% en general o del 10% quan l'empresa estigui ubicada en el Nucli Antic o al barri de Sant Miquel.

A causa de l'afectació de les obres, els veïns i comerços del passeig d'en Blay (el Firal) tindran una bonificació de 8/12 parts de la quota de la taxa per les entrades de vehicles i ampliació de la bonificació de 2/12 de la quota a totes les entrades situades a la zona de l'eixample que provisionalment s'utilitza per al mercat del dilluns. -Bonificació del 50% de l'IAE a les activitats ubicades en aquesta zona. Bonificació de la quota de gener a agost per a les ocupacions amb taules i cadires de la zona del Firal. I bonificació a les escombraries empresarial.