La Generalitat actuarà contra l'anomenada pesca fantasma, els arts de pesca perduts o abandonats al mar, que poden tenir un impacte negatiu sobre els ecosistemes marins. La Direcció General de Pesca i Afers Marítims ha presentat un nou protocol d'actuació per lluitar contra aquest fenomen, que, a més de la possible captura continuada d'algunes espècies, pot danyar hàbitats com el coral·ligen i posar en risc determinades activitats marines.

El Departament d'Agricultura, en col·laboració amb unitats subaquàtiques dels cossos de Mossos d'Esquadra i d'Agents Rurals, ja ha realitzat diverses retirades d'aquest material pesquer, que han servit per ultimar el document que detalla les actuacions a dur a terme per minimitzar els efectes negatius sobre els ecosistemes marins dels calaments antireglamentaris detectats a tot el litoral abandonats o perduts a mar a causa de temporals.

Per a tirar-ho endavant, s'ha habilitat una adreça electrònica ( protecciomarina@gencat.cat), on el ciutadà podrà notificar la detecció d'arts de pesca perduts perquè l'administració pugui actuar degudament.

Al seu torn, la Universitat de Barcelona també ha impulsat un portal web ( www.pescafantasma.cat) que comparteix la finalitat de recollir informació i informar sobre aquesta problemàtica.

I és que el protocol s'emmarca dintre del pla que la conselleria, amb científics de la Facultat de Biologia i de l'Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona (IRBio), està desenvolupant per lluitar contra la pesca fantasma, i així millorar l'estat dels recursos marins vius dels quals depèn la pesca i d'altres activitats marítimes com el busseig.

Restaurar el coral·ligen

D'altra banda, també s'ha creat un protocol per a la restauració del coral·ligen, un dels hàbitats marins considerats clau per a la biodiversitat al Mediterrani, ja que concentra un 10% de les espècies marines.

La Direcció General de Pesca ha coordinat la publicació del protocol realitzat per científics de l'Institut de Ciències del Mar i del CSIC. El document dóna les eines per contribuir al manteniment dels serveis ecosistèmics del coral·ligen lligats a la pesca i les activitats marítimes recreatives. L'aplicació d'aquest protocol permetrà retornar al mar aquell corall que sigui comissat per allargar-ne la vida, i Agents Rurals amb la col·laboració dels científics restauraran aquest hàbitat.

Aquesta nova manera de procedir està directament vinculada a la moratòria aprovada pel Departament el juny de 2016, que prohibeix agafar corall vermell, una espècie emblemàtica del coral·ligen, durant deu anys.

De moment, els Agents Rurals han fet proves de restauració a les illes Medes amb una altra de les espècies sèssils d'interès per a les activitats recreatives subaquàtiques i la biodiversitat, com és la gorgònia vermella, que fa la mateixa funció que els boscos als ecosistemes a la terra, generant hàbitat per a altres espècies.