Qualsevol pacient diabètic s'hauria de fer un cribratge en el moment que es diagnostica la diabetis tipus 2, recorden des de l'ICS. En cas que la retinografia evidenciï que no hi ha patologia, la prova s'ha de repetir al cap de dos anys. Si es detecta una retinopatia lleu, es repeteix al cap d'un any, mentre que en el cas que sigui moderada o greu, es deriva el pacient a oftalmologia.

Segons dades de Catalunya de l'any 2013, un 12,3% dels pacients als quals es fa una retinografia presenta algun grau de patologia, que en la majoria dels casos és lleu. Això es deu al fet que cada vegada es fa un millor seguiment als pacients diabètics i això afavoreix que la prevalença i la incidència de la retinopatia diabètica sigui menor.

Per tal que no aparegui la retinopatia, s'han d'evitar els factors de risc, de manera que els professionals de medicina i infermeria d'atenció familiar i comunitària també fan un seguiment de la diabetis amb controls de glicèmia, pressió arterial i lípids, a més d'educar els pacients sobre la importància de seguir una alimentació saludable i de realitzar activitat física.

S'estima que la cobertura de retinografies en la població és d'aproximadament el 60%. Amb tot, cal insistir en la necessitat que els pacients prenguin consciència de la importància de fer-se aquesta prova, recorda l'ICS.