Segur que més d´un s´ha preguntat alguna vegada què passa si no es presenta en una mesa electoral, si pot votar en cas quecompleixi els 18 anys el mateix 27 de maig o què pot fer si el seu nom no està escrit correctament al cens. Per tal de donar resposta a tots aquests interrorgants, la Generalitat ha elaborat una guia, consultable a la pàgina web del departament de Governació, on dóna la solució als dubtes més freqüents. Aquests són alguns d´ells:

· qui pot votar? Els espanyols majors de 18 anys residents a Catalunya i els electors residents a l'estranger, inscrits a municipis de Catalunya. També els ciutadans dels països membres de la Unió Europea i els ciutadans noruecs residents a Catalunya a les eleccions municipals.

· si el dia 27 de maig faig 18 anys, puc votar? Sí. Hi tenen dret totes les persones que tinguin 18 anys el dia 27 de maig de 2007.

· la targeta censal serveix per identificar-me per votar? No. La targeta censal té un caràcter merament informatiu i no serveix per identificar-se a l'hora de votar.

· què passa si el meu nom no coincideix amb les dades del cens per l´ortografia o la grafia catalana? Sí que podrà votar, sempre que a la mesa electoral hi hagi una persona present i doni testimoni favorable sobre la seva identitat. Si malgrat això, la seva identitat presenta dubtes a la mesa, ha d'anar a la seu de la delegació provincial de l'Oficina del Cens Electoral i, amb el DNI, el passaport o el permís de conduir, una fotocòpia d'aquest document i un certificat d'empadronament, sol·licitar un certificat censal específic de correcció d´errades del cens per poder votar. Si presenta aquest certificat, la mesa electoral ha de permetre el vot.

· si figuro a les llistes del cens però, quan vaig a votar, no apareixo al cens de la mesa, puc votar? Ha de sol·licitar a la seu de la delegació provincial de l'Oficina del Cens Electoral un Certificat Cesnsal Específic d´Alta en el cens per poder votar, tot exhibint el DNI, el passaport o el permís de conduir, una fotocòpia d'aquest document i un certificat d'empadronament. Una vegada concedit, ha d'acudir a la seva mesa electoral amb el certificat i així podrà votar.

· quin és l´horari dels col·legis electorals? Els col·legis electorals obriran a les 8 del matí per a la constitució de les meses electorals, tot i que la votació començarà a les 9 del matí i durarà fins a les 8 del vespre.

· quina documentació he de presentar a la mesa per poder votar? Document nacional d'identitat, carnet de conduir o passaport. En cas d'estrangers comunitaris o noruegs la identificació es fa mitjançant la targeta d'estranger. No importa que aquests documents estiguin caducats, però han de ser els originals.

· com s´escullen els membres de les meses electorals? Els ajuntaments, sota supervisió de les juntes electorals de zona, elegeixen els membres de les meses electorals i els seus suplents per sorteig públic entre les persones censades en una secció, que siguin menors de 65 anys i que sàpiguen llegir i escriure. La persona que sigui designada com a membre d'una mesa electoral rebrà una notificació i un manual d'instruccions sobre quina serà la seva funció.

· com està regulada la funció de membre de la mesa? Els presidents i vocals de les meses, així com els suplents que siguin finalment designats com a membres titulars, percebran una dieta de 53,34 euros; tindran dret a una reducció de la jornada laboral de cinc hores el dia immediatament posterior i estaran protegits pel sistema de la seguretat social davant contingències i situacions que puguin derivar-se de la seva participació en les eleccions.

· és obligatori el càrrec de president o vocal d´una mesa? Sí, a més de ser un deure, és una obligació, l'incompliment de la qual està castigat per la llei amb pena d'arrest major i multa.

· què he de fer si no puc anar el dia de les eleccions al col·legi electoral per formar part d´una mesa? Si no pot presentar-se a les 8.00 hores del dia 27 de maig, per causa justificada, ha d'avisar al més aviat possible a la junta electoral de zona corresponent. Si no hi ha causa justificada, el fet de no acudir a la mesa és un delicte sancionat amb pena d'arrest major i multa.