El geòleg i geògraf gironí Joan Carandell i Pericay, que va realitzar estudis de caràcter científic, gràfic i periodístic durant la seva estada a la Subbètica cordovesa, ha estat objecte d'una biografia realitzada per Julián García, Antonio López i José Naranjo amb la finalitat de divulgar la seva vida i obra.

El vicerector de Professorat i Organització Acadèmica de la Universitat de Córdova (UCO) i autor del llibre, José Naranjo, va explicar que la importància de l'obra de Carandell radica sobretot en la seva aportació gràfica sobre les qüestions geològiques que estudiava, la influència de les quals és "bàsica" per entendre la il·lustració gràfica del primer terç del segle XX.

El llibre, Vida i obra del geòleg i geògraf Juan Carandell Pericay (1893-1937) ha estat editat la UCO. Per a la seva elaboració, García s'ha encarregat dels aspectes biogràfics i López de la seva obra científica i periodística, mentre que Naranjo s'ha encarregat de la seva obra gràfica.

Carandell, que va néixer a Girona l'any 1893, va ser catedràtic d'Història Natural i Fisiologia i Higiene de l'Institut de Cabra, on va realitzar nombrosos estudis geològics a la zona i al qual mai no va poder tornar perquè l'esclat de la Guerra Civil va coincidir quan ell estava a Madrid. Carandell va morir a causa de tuberculosi el 1937 a Pals.

La mare de Carandell era precisament d'aquesta població, i ell hi va realitzar molts treballs de recerca com ara el dedicat al Baix Empordà. Naranjo va afirmar que Carandell va ser "pioner" a aplicar als seus estudis algunes tècniques gràfiques, com la fotografia aèria, i a explotar noves tècniques sorgides a l'època.